„Политико“: България ще достигне 70% ваксинирани през август 2040 г.

„Политико“: България ще достигне 70% ваксинирани през август 2040 г.
25-01-2021г.
8
Гост-автор

Ваксинирането в Европа трябва да се случи пет пъти по-бързо от сегашното темпо, за да се достигне целта на Европейския съюз от 70% ваксинирани до края на лятото, пише в обширен материал на „Политико“.

В него са посочени данни и изчисления при сегашния темп на ваксиниране кога всяка отделна държава в ЕС ще достигне нужните стойности за колективен имунитет. За България се очаква такъв да бъде постигнат чак през август месец 2040 г. – след 19 години.

Миналата седмица Европейската комисия пожела до края на лятото да бъде ваксинирано 70% от пълнолетното население на страните членки в ЕС. Тази цел в момента на практика е невъзможна. Според изчисленията на „Политико“ темпото трябва да бъде пет пъти по-бързо, за да успеем да постигнем тези резултати до септември.

По-голямата част от ЕС ще достигне тази цел през март 2024 г., като България, традиционно, се намира в дъното на класацията. Ние трябва да увеличим темпото 29 пъти, за да достигнем изискванията на ЕК. В Латвия, например, темпото трябва да се увеличи 17 пъти, в Италия – 10 пъти, а в Унгария – девет пъти.

За момента първенец в ЕС и единствената страна, която може да достигне до желаните 70%, е Малта. Те трябва да увеличат темпото само два пъти, за да достигнат желаното покритие.

Великобритания, която вече не е част от Европейския съюз, върви най-бързо във ваксинациите, като се очаква 83% от населението да бъдат ваксинирани до края на лятото на 2021 г.

Факторите, които определят темпото на ваксиниране, са няколко. От една страна, наличните дози ваксини. В момента всички препарати, които са разрешени на територията на ЕС, се поставят в две дози, като „Политико“ базират изчисленията си и на това.

Съществуват и логистични пречки – осигуряване на ваксини, транспорт, съхранение, които допълнително забавят темпото. От изданието посочват, че тези проблеми могат да бъдат избегнати в следващите месеци, когато повече ваксини бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

В края на януари се очаква препоръка от агенцията за пускане в употреба на третата ваксина – тази на „АстраЗенека“, която е по-евтина и по-лесна за разпространение от тези на „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“.

От „Политико“ посочват още, че друг фактор, който може значително да увеличи скоростта на ваксиниране, е промяна в достъпа до тях. Към момента здравните власти се фокусират главно върху възрастните хора в домовете, като тяхната ваксинация е по-трудна за организиране, вместо да се отворят големи ваксинационни центрове за желаещите.

Друг въпрос е дали някои страни в ЕС ще последват необичайните и противоречиви практики на Великобритания и Дания, които избраха да забавят поставянето на втората доза от ваксините, за да обхванат по-голям брой хора.

От „Политико“ посочват, че вероятно изчисленията им ще се променят в идните месеци, но това зависи от разработката на ваксините и координацията на здравните власти.

На дъното на класацията, но позитивно настроени

Може страната ни да е на дъното на всички класации за ваксиниране, но българските здравни власти остават позитивно настроени за обхвата на имунизационната ни кампания.

Преди дни „АстраЗенека“ съобщиха, че ще забавят доставките си за Европа, но министър Костадин Ангелов каза, че няма да се забави ваксинация у нас (макар властта да разчита именно на този препарат за масовата ваксинация).

В същото време преди дни Ангелов определи всеки, който спекулира с темпа на ваксиниране у нас като „политически мераклии“ и „социални лешояди“. Тогава той твърдо отрече страната ни ще прави масова ваксинация с „АстраЗенека“, защото тя е най-евтина и компанията има връзка с българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

В изслушване на здравния министър в парламента, Ангелов заяви, че до края на годината у нас трябвало да пристигнат приблизително 3,9 млн. дози от ваксината на „Пфайзер“, които ще се използват за около 2 млн. българи.

На този фон, Единният информационен портал показва, че за последните 24 часа са ваксинирани... едва 24 души.

   Източник: БТВ

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.