Почти 1 милион повече мюсюлмани в Германия

Почти 1 милион повече мюсюлмани в Германия
29-04-2021г.
15
Гост-автор

Броят на мюсюлманите с миграционен произход в Германия се е увеличил с близо 900 000 през последните години. По данни на Федералната служба за миграцията и бежанците, броят им в момента се движи между 5,3 и 5,6 милиона. Това се равнява на 6,4%, респективно 6,7% от населението на страната.

1,5 милиона души от арабски държави

Мюсюлманите от турски произход си остават най-многочислената група. Те обаче вече не са абсолютно мнозинство - делът им сред мюсюлманите в Германия възлиза на 45%. Причината за това развитие: през последните години силно се увеличи броят на мюсюлманите от страни в Близкия и Средния изток. В Германия междувременно живеят 1,5 милиона души, произхождащи от арабски държави.

Изследването на Федералната служба за миграцията и бежанците показва също така, че хората с произход от мюсюлмански държави са значително по-религиозни от хората без миграционен произход. Това се отнася до 82% от хората с мюсюлмански произход в Германия, като над две трети от тях се придържат към специални правила в храненето, а близо 40% се молят всеки ден. В това отношение почти не се забелязват поколенчески разлики, казва Аня Щийлс, социоложка към Федералната служба за миграцията и бежанците. "Но жените са подчертано по-верующи от мъжете", уточнява тя.

Въпросът за ислямските сдружения

Един от важните въпроси в Германия е доколко ислямските сдружения изразяват по представителен начин мненията и нагласите на мюсюлманите в страната. Според държавния секретар във вътрешното министерство Маркус Кербер, тези сдружения представляват най-много 25% от живеещите в Германия мюсюлмани. Оттук възниква въпросът дали те са правилният партньор в диалога с германските власти.

Кербер смята освен това, че финансовите и идеологически зависимости на много от мюсюлманските сдружения в Германия ги превръщат в проблематичен партньор. Това се отнася преди всичко до най-голямото ислямско сдружение в Германия "Дитиб" и неговите връзки с турската дирекция по религиозните въпроси Дианет.

За изследването на Федералната служба за миграцията и бежанците са били интервюирани над 4500 души, произхождащи от предимно мюсюлмански държави. Това е най-голямото представително проучване за мюсюлманския живот в Германия.

   Автор: Улрих Пик

  Източник: DW

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.