ПОБЕДАТА НА РАДЕВ Е…

ПОБЕДАТА НА РАДЕВ Е…
15-11-2021г.
47
Мартин Карбовски

Победата на Радев е… негарантирана от никого - нито партия, нито организация, нито лоби. Все още не е спечелил втория си мандат.

След седем дни цялата изборна машина организирана последните 15 години ще се изправи срещу него и победата му наистина не е сигурна. Колкото и да ви изглежда силен, Президенътът пак е сам срещу всички - партии, медии, анализатори и щабове.

А Радев се оказа неочаквано инструментът на избирателите, с които те самите бавно и неорганизирано се мъчат да изчоплят Борисов. Голямо чоплене пада, заради голямото вкопчване и сеирджийството на 60% от нацията.

Резултат различен от победа на Радев на балотажа може да има - ако всички негови избиратели решат, че той вече е спечелил. Ниска активност, към 35 процента, от тях половината гласове ще са активирани от ДПС и ГЕРБ - ето така се губят избори заради едното отпускане и липса на организиран електорат.

Но в една степен победата на Радев е - че промяната продължава. Не знаем как е мислено заглавието на новата партия на Кирил и Асен /нещо като Асен и Петър, нещо като харвардски благородници/. Но Политическа Партия Продължаваме Промяната е именно онова, което Радев започна и сега електоратът се опитва да довърши. Защото избирателите припознават Кирил и Асен като хора на Радев, а те самите двамата дължат много на Радев. Стига да си спомнят кой ги покани в политиката, стига в политиката да има логика, различна от корупция и печалба. Но това е, което искаме всички и то сега е име на партия - да се продължи промяната агресивно.

Разбира се, има риск това продължаване на промяната да продължи вечно и нищо да не се промени. Има риск Кирил и Асен да се окажат усмихнати либерали на място, което мечтае за консервативен проект, какъвто е самият Радев. Има риск за Македония и предателство на Македония под натиск.

Но тия рискове трябва да се приемат с надежда, защото промяната - какво? Една промяна трябва да продължи, признайте си, че не може да продължаваме като преди. Победата на Радев като президент не е сигурна още, но е тук като замисъл и поемане на отговорност. От онзи юмрук, през “мутри вън”, до “с вас съм” се измина много път и много жервти се дадоха ( ако някой брои Мая Манолова за жертва, примерно).

Но победата е някъде тук, защото промяната е победа. Второто място на ГЕРБ е победа над ГЕРБ на избирателите. Борисов вече не може да каже , че бие винаги на избори, серията му е прекъсната. В този смисъл победата на Радев е някъде тук.

Но в неделя пак ще трябват същите избиратели да излязат. Иначе “промяната продължава” ще е обезглавена, ще изгуби моралния си гарант, който, дори и да мразите, трябва да му признаете, че никога не е бил в изпълнителната власт. А несъзнателно всички го искат там. Затова и получихте Кирил и Асен.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.