ПО-ВНИМАТЕЛНО С ДОКТОРИТЕ

ПО-ВНИМАТЕЛНО С ДОКТОРИТЕ
15-07-2021г.
71
Мартин Карбовски

И още по-внимателно с Пирогов. Някъде там в тая болница е ключът на оцеляването ни заедно и поотделно. И като метафора и като реален живот.

България има жесток опит в политическия тормоз над доктори, поети и журналисти. Не се наемаме да знаем кой, как, за колко лекува, всички знаем обществените тайни, слухове и легенди, но истината не знаем. Затова по внимателно с докторите - тях всяка власт иска да ги прегърне, всяка власт ги прави свои политически плакати, а за тая прегръдка докторите не са виновни. И не трябва да плащат. Те без тая прегръдка не могат да работят, няма да повярвате.

Прегърдката на Борисов с Пирогов беше отявлено токсична, той се снима и си приписа лекарски заслуги, едва ли не. Но лекарите лекуват и не знаят (и не се интересуват ) кой на коя снимка как е излязъл, и колко други техни колеги ще искат реванш при една смяна на властта. В тая ситуация трябва да признаем две неща на хората в Пирогов. Трябва да се отчете за Пирогов най- важното - във времето тая болница обслужва всички неосигурени вече години. И другото - последната година организацията на Пирогов покрай Ковид може да ви се струва крива и лява, но свърши работа.

Постиженията на докторите там са извън съмнения. Ако има други съмнения, не наказвайте и не унижавайте докторите, пазете ги. И пазете Пирогов, защото и най-мразения доктор е по-добър от липсата на доктор. А ние доктори от такъв ранг като в Пирогов - нямаме много и не произвеждаме много.

Понеже политическият живот е театър, а в нашия театър няма политически живот не може да не помните сцената в която Балтов завъртя кормилото на Борисов, за да го вкара в пътя. Возенето в джипката просто имаше своите рискове, но гарантира свършването на лекарската работа, която като всяка друга у нас зависи от политиката и се политизира диаболично. От сцената в джипката съм верен приятел на Балтов, без да го познавам.

Никой друг не е “вкарвал в пътя” тая одиозна и ненормална персона, никой. Повечето хора биха се съгласили да катастрофират в една кола с диктатора, нежели да го вкарват в пътя. Просто искам да ви го кажа - ако сте работещи хора, предполагам знаете какво е политиката у нас. Няма отърване от нея. Така че - по внимателно с докторите, моля.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.