По телевизията течеше оплакване като от Северна Корея.

По телевизията течеше оплакване като от Северна Корея.
18-03-2022г.
73
Гост-автор
Годината е 2005а. В сутрешните новини водещите изчитат съобщение, че Баретата, Таки и други, са арестувани в СДВР. Информацията ме изненадва, защото не е моя. След минути разбирам, че има и други изненадани.
Баретата е пристигнал в телевизията. Представил се на охраната и казал, че не е задържан. От пропуска ми се обаждат и след малко сме на живо по бтв. Баретата разказва, че не е арестуван. В реално време информацията от МВР е опровергана. Допълнително става дума и дали Баретата е наистина наркобос, като какъвто е описан в доклад на Центъра за изследване на демокрацията. Баретата дава своя отговор. Опровержението се превръща в пълнокръвно интервю с човек, който никога не се беше показвал в медия.
Тогава Борисов е главен секретар, а Петканов - вътрешен министър. По-късно, на брифинг в СДВР, при зададен от мен въпрос, защо МВР обявява, че тези хора са арестувани, без това да е вярно, Борисов си тръгна обиден.
Вчера, въпреки че очевидно Борисов беше задържан за 24 часа, което е рутинна практика, по телевизията течеше оплакване като от Северна Корея. Дълго, некомпетентно, манипулативно, лъжливо. Без контекст. Без фактологията от подадените сигнали. Напълно превземане на ефирите от говорители на задържаните. Безкритично.
Да преспиш една нощ в районното, да ти вземат отпечатъци и да нямаш достъп до телефона си, не е най-страшното нещо на този свят.
И между другото, Борисов не е премиер. Защитниците му обяснимо го наричат така. Но защо никой от репортерите не репликира. Че вече е бивш.
****
Истинският арест на Баретата се случи години по-късно, а делото срещу него - още по - късно. Министър на вътрешните работи беше Румен Петков, а съветник в ДАНС - Алексей Петров. Да видим сега как ще се развият събитията с тази акция.
 
    Автор: Миролюба Бенатова, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.