По конституция президентът не определя външната политика, а правителството

По конституция президентът не определя външната политика, а правителството
22-11-2021г.
89
Иван Бакалов
Усети се тръпка от вчерашната следизборна вечер, че трябва да отстояваме своите позиции за Македония, да не отстъпваме за приемането им в ЕС, докато... Всъщност докато какво? Аз не съм чул ясна конкретна българска позиция по въпроса.
И едно пояснение - по конституция президентът не определя външната политика, а правителството, макар че непрекъснато искаха да го вкарат в такава роля. Второ - служебно правителство не може да взима важни външнополитически решения, те изискват ратификация от парламент.
Сега ни предстои избор на редовно правителство, в коалиция или с подкрепа на четири партии. Една ако се оттегли, правителството пада. И при този див популизъм и демагогия, който Борисов превърна в стандарт на политиката у нас, може да се очаква, че македонският въпрос ще бъде използван междупартийно с всичка сила. Спомнете си какво каза Борисов на Заев, когато го посети в София - "Ще те излъжат" - тоест имаше предвид, че служебното правителство и президентът ще го излъжат. Все едно Борисов не е българин и не представлява България.
Вече мирише на нови избори, защото БСП в лицето на Нинова се заканва да не отстъпва за Македония (ИТН също са готови), а сме сами изолирани в целия ЕС по този въпрос и натискът от всички страни е огромен.
Какво точно искаме? Какво да не отсъпим? Че те са българи? Българи са, ама повечето имат друго самосъзнание и са настроени антибългарски. Да ги накараме да подпишат договор, че са българи? Че няма македонски език? Има, и още как - посръбчен диалект, който разбираш бегло, и не можеш без точен превод.
Да разрешат там българска партия, освен албанска? Това означава автоматично македонска у нас. И май натам отива работата. Те няма да си пренапишат историята за няколко месеца, постепенно ще проумяват колко са лъгани. Единствено можем да изискваме да премахнат антибългарската пропаганда от учебниците.
Нямаме териториални претенции, не искаме да ставаме една държава (пази Боже - добре са си отделно). Интересно е да се чуят предложения - какво точно да искаме от македонците?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.