Планът ”Берлин-Дубай”: Пеевски спасява Гешев, после Гешев спасява Пеевски

Планът ”Берлин-Дубай”: Пеевски спасява Гешев, после Гешев спасява Пеевски
07-07-2021г.
30
Има план за спасяване на важни играчи от досегашното статукво, чрез протакане и отлагане на радикални реформи, които обществото поиска още миналото лято. Планът в някои кръгове е известен с името ”Берлин-Дубай”, фиксирайки месторазположението на пеевските щабове - в уж бившия му хотел в Бояна и луксозното му леговище в ОАЕ.
 
Мечтите за промяна и недопускането на ГЕРБ и Борисов до властта са сладки и действат приспивно. Много българи се надяват – и с основание, - че корупцията ще намалее, а крадците от миналата власт ще бъдат разследвани и дай Боже – осъдени. Под лазурните води, някъде в дълбините на българското задкулисие, където слънчевите лъчи не стигат, шетат и заговорничат истински чудовища. Тяхната едничка цел, както и досега, е да контролират властта, да са в нея чрез подставени лица и да трупат нови и нови богатства. Истина е, че в техните редици вече месеци наред има трусове, превзема ги страхът, но това активира рефлексите им за оцеляване.

Колкото и да се коментират санкциите на САЩ по закона „Магнитски“, колкото и да изглеждат логични и справедливи, ресурсите на главните персонажи съвсем не са изчерпани.

Борисов изглежда обречен, но това далеч не е само заслуга на миналогодишните протести и политическите субекти, които изразяват в голяма степен щенията на тези протести. Бившият премиер се е самопрострелял неведнъж чрез загубата на представа за реалността. Помага му и най-близкото обкръжение, което продължава да му внушава, че е велик, боеспособен и желан.

Има ли Делян Пеевски роля в този процес на прощаване с Борисов? Определено.

За да измести фокуса от собствената си персона, олигархът от ДПС трябваше да насочи вниманието към бившия премиер. Пеевски знае и най-малките подробности за тоталното разграбване на държавата. И той е участвал, но винаги чрез други и спотайвайки се в дълбините, откъдето е наблюдавал с насмешка панаирите на пауна Борисов. Досега той е използвал Борисов за достъп до парите на държавата, а сега ще го употреби като главния виновник за повсеместния разпад. Борисов в съдебната зала е чудесно зрелище при това съвсем справедливо.

Това обаче гарантира само частично безопасността на вече бившия депутат от ДПС. За да постигне пълноценен КПД той се нуждае от Иван Гешев. Прокуратурата е институцията, която може да му осигури оцеляване поне през следващите месеци. И Пеевски работи усилено по въпроса. В публичното пространство постепенно се прокрадва тезата, че не персоналната смяна на Гешев, а промяна в статута на главния прокурор е по-важното нещо, за което трябва да се работи. Това означава дълъг и тягостен процес на предложения, дискусии, спорове, кавги, скандали, отлагане на радикалните реформи. Ще се говори за промяна в Конституцията, в разни закони, ще се предлагат идеи, тези и антитези. През това време Гешев ще продължава да действа а ла Вишински, времето ще минава и споменът за неговата зловеща роля в използването на държавното обвинение като бухалка постепенно ще избледнява под напора на нови събития и скандали. Пеевски хитро прониква в различни партийни структури, където лансира точките от своя план. Подкрепата от онези, които са били заобикаляни досега от прокуратрата е сигурна. Освен това, както казва Касим Дал, Пеевски държи флашките... Другите, които са в лагера на пострадалите: преследвани, рекетирани, притискани, с повдигнати обвинения, лежали в ареста ще настояват, ще доказват, ще повишават глас, ще вадят аргументи срещу „Гешевтурата“, но ще бъдат наричани реваншисти, екстремисти, привърженици на народния съд и пр.


По този начин Пеевски ще печели време. Печели и Гешев, който ще запази поста, неограничените права и недосегаемостта. Ще му се наложи обаче да изрази своята благодарност към благодетеля, който го назначи за главен обвинител, а сега ще го избави за неопределено време от възмездието. Вече не е достатъчно, че го укрива от привличане към делото „КТБ“. Ще трябва да направи нещо ново и неочаквано. Така се появи новината, че започва нова проверка на сделката по придобиване на ТЕЦ „Варна“ от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Забележете: лидерът на движението Мустафа Карадайъ през последните седмици яростно защитава Пеевски и го нарича голям приятел, въпреки санкциите по „Магнитски“, но не обелва и дума в подкрепа на Доган. Това не е случайно. Задават се зловещи случки, последствията за някои от участниците може да са фатални.

Това е само част от плана "Берлин-Дубай". Интригата тепърва ще се заплита.

   Автор: Емил Азар

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.