План за възстановяване и устойчивост или едни пари за усвояване и кражба.

План за възстановяване и устойчивост  или едни пари за усвояване и кражба.
28-04-2021г.
12
Гост-автор
Днес най-после се зарових в прословутия План за възстановяване, дето правителството вече му е изготвило Версия 1.2 и ту го внася, ту не го внася в Еврокомисията.
Първо, до момента свой план в ЕК официално са внесли само три държави, две от които го направиха днес- Гърция, Германия, Португалия. Така че не сме само ние.
Второ, известна ми е поне още една държава насред политическа криза и разпад на правителството- Финландия. И тук не сме само ние.
Трето, за да влезе този общоевропейски план в сила, трябва освен да се одобрят плановете на всяка страна поотделно, да се ратифицира и механизъм за набиране на собствени средства /Own Resources Decision/. До момента са го ратифицирали 19 държави, сред които и ние, но остават още 8, а няма да е никак лесно. Финландия например трябва да тегли заем за тези собствени средства, правителството има под половината депутати в парламента, а му трябват 2/3.
Четвърто, нашият план:
292 млн.лв. за изграждане на национална онлайн платформа за обучение на възрастни? Едно време имаше такива пари за обучение на възрастни на английски език. Откраднаха маса пари, при нулева полза. Един познат още живее от тях.
604.6 млн. лв. за ремонт на учебни заведения и картографиране на ремонтите? И за едва 2000 места за детски градини? Хайде холан. Само на София й трябват 10 хиляди места, и така ще бъде, докато Фандъкова е кмет.
552.4 млн. лв. за изграждане на "училищна STEM среда"?
363.3 млн.лв. за развитие на научните изследвания в полза на икономическия растеж? Хубаво, ама по вашата собствена прогноза това ще доведе до допълнителен ръст на БВП от 0.04% и намаляване на безработица от 0.03%. Грандиозно.
Създаване на Държавна агенция за научни изследвания и иновации? И към нея Консултативен борд? А пък към него Съвет за интелигентен растеж?
"Лицата с поне основни умения в областта на цифровите технологии са около 29% от българското население на възраст 16-74 г., докато средно за ЕС този дял е 58%." Ние обаче им натресохме машинно гласуване като стой, та гледай. Странното е, че завършилите висше образование са с 3% повече като процент от населението от лицата с поне основни умения в областта на цифровите технологии...
Създаване на нов модел за трансфер на технологии? "Новият модел позволява по-ефективно осъществяване на процеса чрез подобрения на всеки етап от неговото осъществяване." Гениално.
2 565.0 млн. лв. за "Изграждане на механизъм за привличане на индустриални инвестиции и развитие на индустриални екосистеми и Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални паркове и подобряване на инфраструктурната им свързаност". Браво. Това е мислено много време. И програмата била "допълваща реформаторското усилие, свързано с изграждането на механизъм за привличане на индустриални инвестиции".
836.5 млн.лв. за "скъсяване на веригите за доставка и реиндустриализация“. Китай ли ще местим към България или България към Китай?
"Ще бъде обследвано развитието на определението за „енергийна бедност“ в Европа, включително информация и практики от CA EED, CA EPBD, инструмента за допълнителните ползи на Odyssee-Mure, Европейска енергийна мрежа, Обсерватория за енергийна бедност и др." Ясно. Ще има командировки.
Саниране за 2 195.6 млн. лв.? Средният процент, който си искат, за да ви дадат поръчката е 30%. Смятайте.
Стигнал съм само да 120 страница, има още поне два пъти по толкова.
Общо впечатление?
Бюрократска програма, без мисъл, клише до клише.
На Ваш номер наш номер...
Притоплена манджа от стари мерки. Никакви акценти, нищо свежо, смислено и иновативно. Просто едни пари за усвояване и кражба.
Томислав Дончев винаги ми е бил безполезен като администратор. Този план напълно затвърждава мнението ми.
Прилагам снимка как Италия, Франция и Германия планират да разпределят парите си. Вижте колко различен може да е подходът- Германия се концентрира в две области, Италия се разпилява в много /вярно и за много повече пари/, Франция прави трето.
Има време да се промени Плана, има време да се направи смислен. И няма Брюксел да ни го направи.
    Автор: Георги Кадиев, фейсбук
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.