Петър Витанов: Няма как хората да не провиждат Борисов зад полицейските палки и щикове

Петър Витанов: Няма как хората да не провиждат Борисов зад полицейските палки и щикове
16-08-2021г.
50
Гост-автор
„Не смятам, че отговорни за насилието са само извършителите. Защото един човек 12 години ни убеждаваше, че всичко в тази държава зависи от него. Той лично даваше пари за пенсии, отпускаше средства за магистрали, обаждаше се на министър-председатели. Няма как хората да не провиждат точно него зад полицейските палки и щикове“. Това заяви пред „България он Еър“ Петър Витанов - ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП и член на Комисията по граждански свободи /LIBE/.
 

„Цинизмът и наглостта, на които сме свидетели, олицетворяват беззаконието, в което живеехме 12 години. Да вържеш едни хора и да се гавриш с тях пред колоните на МС, там където министър-председателят всеки ден ходи на работа и там, където се помещава Конституционният съд – този символ на справедливостта. Не мисля, че всичко това е случайно. Ако тези кадри се бяха появили преди една година, ако не бяха дълбоко скрити и замаскирани, правителството на ГЕРБ щеше да бъде пометено“, каза още евродепутатът.

 

Според него всеки опит кадрите с полицейско насилие да бъдат прикрити отново или да не им се обърне необходимото внимание, ще нанесе щети на България. „Няма как да убедим европейските си партньори, че спазваме върховенството на закона при наличието им. Искаме да алармираме за проблема, защото очакваме бързи и спешни мерки от страна на МВР и прокуратурата. В ЕС върховенството на закона е издигнато в култ и неговото неспазване води до санкции от всякакъв род и характер. Точно това ние се опитваме да предотвратим. Не може заради едни, които си играеха на диктатори през последните 12 години, да страда целия български народ“.

 

Витанов е убеден, че няма как да се стои безучастно, гледайки садистичните действия на полицаите пред МС. „Най-малкото, което мога да направя, е да се възползвам от правомощията, които имам като евродепутат, и да запозная със случващото се колегите от ЕП“ .

 

Евродепутатът определи като „смущаващи“  реакциите на министрите на ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски, които твърдяха, че полицейско насилие над протестиращи не е имало.  „Смущаващо е и, че полицаите нямат обозначителни номера, което е в разрез със закона за МВР и означава, че най-вероятно е с нечия санкция. Зад това прозира преднамерено беззаконие, а обясненията, които даваха бившите министри на вътрешните работи на ГЕРБ са меко казано противоречиви. Това да се гавриш с вързани хора, да ги хвърляш като чували, да ги заснемаш прилича на гаврите на нацистките палачи в концентрационните лагери, които са фотографирали зверствата си“, категоричен е Витанов.

 

Евродепутатът изрази притеснение и за настоящата политическата ситуация и каза, че очаква развитие при връчването на третия мандат. Според него БСП е извървяла дълъг път след вторите избори и вече се възприема като медиатор, желан партньор и партия на промяната.

 

„Наблюдаваме една политическа лудост, в която като че ли само БСП се държи нормално и това беше отчетено както от партиите, включително от лидера на ИТН, така и от анализаторите. Ако някой може да върне на масата на преговорите ИТН, без които едно правителство не може да се осъществи, това е БСП. Няма как без компромиси да се създаде нещо работещо. А справянето с ковид ситуацията, актуализацията на бюджета, внасянето на плана за възстановяване не търпят отлагане“, каза още Витанов.

   Източник: Frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.