Петър Витанов към ЕК: Защо държите очите си затворени за спазването на върховенството на закона в България

Петър Витанов към ЕК: Защо държите очите си затворени за спазването на върховенството на закона в България
01-09-2021г.
23
Гост-автор
Страхува ли се Комисията твърде много да бъде директна с някои държави-членки и да посочи ясно недостатъците във върховенството на закона, с които те се сблъскват? Този въпрос отправи евродепутатът Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП, към Европейската комисия след днешното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). На първото заседание на комисията за новата парламентарна сесия еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс представи последния Доклад за върховенството на закона, който ЕК публикува през юли.
 

„Докладът е изпълнен с описателни твърдения и безсмислена статистика, но не видях подходящ анализ, изводи, в които да се посочват причините за случващото се, както и реална оценка за ситуацията. В настоящата си форма докладът на Комисията е безполезен, защото можете да получите по-добра информация и анализ за състоянието на върховенството на закона в държавите–членки дори ако прочетете „Политико“, казва Витанов.

Къде е коригиращият механизъм, мерките, предложени или наложени от Комисията, за да се подобри положението?”, пита още той.

 

Петър Витанов обръща внимание и на факта, че докладът от 2021 г. преповтаря този от 2020 г. в голяма част. Същевременно се цитират резултати от последните проучвания на Евробарометър, показващи изключително ниско ниво на доверие на българските граждани в правосъдната система.

 

„Комисията се опитва да звучи оптимистично и да използва възможно най-мек език, за да не обиди никого. Според вас оценката на българските граждани ли е погрешна или тази на Комисията? Защото очевидно и двете не могат да бъдат верни едновременно“, казва още социалистът.

 

Петър Витанов е на мнение, че в Доклада има и съществени пропуски.

 

„Не видях и споменаване на мащабните протести, които се проведоха през последната година. Хиляди български граждани излязоха на улицата с искане за справедливост, демокрация и върховенство на закона. Някои от тях бяха жестоко бити от полицията и едва наскоро видяхме от непоказвани видео-записи, колко брутално е действала полицията. А за Комисията всичко това е „постепенен процес“. Защо държите очите си затворени за случващото се в България?“, пита Петър Витанов.

   Източник: onovini.eu

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.