Петър Кънев: В Европа отделят между 4 и 8 % от БВП за помощи на засегнатите, а в България - 1 %

Петър Кънев: В Европа отделят между 4 и 8 % от БВП за помощи на засегнатите, а в България - 1 %
29-01-2021г.
18
Гост-автор

"Имаме определени претенции по начина на гласуване, защото нашите предложения бяха всички тези поправки да бъдат направени в Изборния кодекс, а не в Закона за извънредното положение, защото този закон ще важи още няколко месеца. В същото време ни предстоят и президентски избори и не виждам защо такива поправки трябва да бъдат в Закона за извънредното положение", така коментира депутатът от Парламентарната група на "БСП за България" Петър Кънев пo БТВ настояването на левицата предложенията за промени в изборните правила да бъдат записани в Изборния кодекс, а не в друг временен закон.

Той напомни и за порочната законодателна практика, която управляващите прилагат - промени на един закон в преходни и заключителни разпоредби на съвсем друг закон. Кънев поясни, че вчера е била приета такава промяна по отношение на Закона за хазарта - в Закона за извънредното положение.

Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм подчерта, че Министерски съвет често бяга от обществено обсъждане на законите, които внася и ги внася или през ЗИД, или през преходни и заключителни разпоредби. "Това не е нормално и се усили през последните две години", категоричен е Кънев.

Депутатът уточни, че още през 2017 г. левицата е предложила активна регистрация за изборите, но предложението не е било прието. "Тази година е удобна, защото имаме два избора. Сега е моментът да се направи регистър на избирателите", смята той.

Относно мерките на правителството за справяне с кризата около Covid-19, Кънев заяви: "Има мерки, които проработиха, въпреки че не съм съгласен с тях. 60/40 проработи дотолкова, че влязоха едни пари в бизнеса. Моето лично предложение беше 80 или 90 към 0. Един бизнес, когато го затваряш, да му искаш осигуровки и заплати - не върви. От кризата пострадаха най-много туризма, ресторантьорството и транспорта. Смятам, че трябва да се помогне на ресторантьорите, които и вчера стачкуваха под нашите прозорци."

"Призивите в Европа са "харчете". В момента трябва да се помага на пострадалите от кризата. Всички теглят кредити. Това, което до момента е раздадено в България - милиард и двеста, или и половина - при 130 милиарда БВП, е равно на 1 %. Вие сами разбирате, че хората дават от 4 до 8 процента, а ние сме на 1-1,5 %", коментира социалистът.

По повод предстоящите парламентарни избори, Кънев отбеляза: "Винаги сме готови за избори. Това са най-интересните и важни избори за последните 20 години".

  Източник: Гласове

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.