Петър Димков спасява народа ни от страшен грип през 1960 г.

Петър Димков спасява народа ни от страшен грип  през 1960 г.
08-09-2021г.
129
Гост-автор
Около 1960 година през зимните месеци в София върлува страшен грип. Здравеопазването е безсилно. Управляващите се виждат в чудо (антибиотици има само като пеницилин и то в малки количества). Тодор Живков виждайки , че няма какво да се направи, казва:
-Викайте онзи, Билкаря ( Петър Димков), да видим какво ще каже!
Събрали се маститите комунисти и го питат , дали може да се овладее грипната вълна. А той:
-Може, но трябва да ме слушате!
И те го послушали.
В началото и края на най-оживената улица "Витошка" наклали огън с казан в който се вари чай и сложили една бъчва от това грозде известно с много имена, но най-популярното е "черен бъз" и започнали да раздават безплатно на софиянци чай с една лъжичка от съдържанието (ред бъз, ред захар). На третия ден грипът си тръгнал от София.
Това ми го разказаха мои приятели от Варна през далечната 1987 година. От тогава всяка година си го правя, но последната не ми остана време, и пропуснах. Заради това бях десетина дни повален от грип ли, от ковид ли?
Затова горещо препоръчвам, който му е на сърце да намери време и за 15 минути ще си направи най-якото лекарство за повдигане на имунната система.
Днес докато го брах намерих 3 охлювчета ,които се бяха изкачили на самите гроздове, където е най-горещо и неподходящо за тях, но вероятно и те имат нужда да си вдигнат имунната система.
Няма налично описание на снимката.
 
    Автор: Симеон Колев, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.