Петър Чолаков: Решението на Слави заслужава уважение. Джипката ще продължи да върви с пълна сила

Петър Чолаков: Решението на Слави заслужава уважение. Джипката ще продължи да върви с пълна сила
27-04-2021г.
5
Гост-автор
Решението на Слави Трифонов и ИТН да върне мандата е принципно и заслужава уважение. Показа, че властта не е самоцел. Бойко Борисов играе картите си по възможно най-добрия начин. Изглежда, че джипката ще продължи да върви с пълна сила. Това каза пред Фрог нюз политологът Петър Чолаков. Ето какво още сподели той по отношение на политическата ситуация в страната:
-  Г-н Чолаков, решението на Слави Трифонов и „Има такъв народ“ да върне мандата за съставяне на кабинет раздели обществото на две. Една част го подкрепиха, други пък го упрекнаха. Как гледате на това решение и какво ще последва?

- Първо това е принципно решение и за толкова години, които наблюдавам в политиката, вече сигурно са повече от 20, за първи път виждам политик да се отказва от властта на базата на принципни съображения. Защото по отношение на партията на Борисов – ГЕРБ, те връщат мандата, защото не могат да получат достатъчно подкрепа в парламента. Слави Трифонов  и „Има такъв народ“ имат подкрепа, но се отказват, защото са посочили ясно, че не биха работили с ГЕРБ, ДПС и БСП. Те показаха, че за тях властта не е самоцел. От тази гледна точка бих казал, че това е едно принципно решение, което за мен заслужава уважение. Въпросът е наистина какво ще последва.  От тук нататък за мен е много спекулативно да се правят каквито и да е прогнози. Симпатизантите на ИТН могат да оценят позитивно това, че Трифонов си удържа на думата и отказа да влиза в каквито й да е договорки с формациите на статуквото. Но има и такива, които вероятно ще бъдат разочаровани.

-  Но нали те са го подкрепили именно заради това обещание – да не влиза в ундурма с тези, срещу които българският народ протестира месеци наред?

- Нека да не се лъжем, на шоумена Трифонов, поне част от избирателите, гледат като на един нов месия на политическата сцена. А всички знаем, че от месията се очаква да прави чудеса. Очевидно е, че 45-ия парламент чудеса няма да произведе. Така, че от тази гледна точка ще има хора, които ще бъдат разочаровани. Надявам се хората на Трифонов да не страдат от синдрома на комарджията, който казва: „Сега имам две аса.  Но ще чакам да ми дойдат четири и тогава ще си играя ръката“. Т. е ако се надяват, че при едни следващи избори ще имат пълно мнозинство….Може и да имат, но може и да нямат. Така, че тук е голямата опасност.  

- ИТН отложиха за известно времето предложението за въвеждане на мажоритарен вот в два тура. Изненада ли ви това отлагане?

- Ще ви кажа директно – аз не съм привърженик на този тип избирателна система за парламент. Това автоматично дава много силна тежест на най-големите политически партии. Това означава, че при днешната ситуация, подкрепяйки такава промяна на избирателната система, в най-голяма степен ще се засили присъствието на ГЕРБ в един следващ парламент. Това означава също така да бъдат ударени много лошо тези политически формации, които сега са потенциални партньори или съюзници на партията на Слави Трифонов. Имам предвид по-малките формации. От тази гледна точка мисля, че тактически Трифонов отложиха засега една такава промяна. Не става дума, че те се измятат от обещанията си. Но биха влезли в капан, ако в момента се осъществи такава промяна на избирателната система. Това означава да се скарат, грубо казано с ДБ, ИМВ, които очевидно са против такава промяна.

-  Премиерът Бойко Борисов смени фейсбук излъчванията от  джипката с  тези от механата. Това ще „налее ли вода“ в мелницата на ГЕРБ?

- Трябва да се признае, че Борисов играе картите си по възможно най-добрия начин. И тактически и стратегически. Не виждам до момента той да е направил слаб ход. След парламентарните избори на 4 април цялата му комуникационна кампания, с това шоу, което организира – патерици, бинтове и т. н., колкото и да е нелепо, той продължава да се „върти“ в медиите. Разбира се, има много медии, които са готови да си прекъсват програмата, за да го дават, но изглежда, че джипката ще продължи да върви с пълна сила.

  Източник: frognews

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.