Петьо Блъсков ще „спести“ 7.5 млн. лв. от фалита на КТБ

Петьо Блъсков ще „спести“ 7.5 млн. лв. от фалита на КТБ
06-12-2021г.
211
Гост-автор

Авторът на „Труд“ Калоян Стоев има голямо поле за разследвания, #Кой ли ще се сезира по тях

Близо 7.5 млн. лв. Това е положителният финансов резултат от фалита на КТБ за номиналния главен редактор на в. „Труд“ Петьо Блъсков, по-известен и като автора на разследвания Калоян Стоев.  

 

Точно толкова е сумата по общо 6 кредита, отпуснати от Корпоративна търговска банка и контролирани от банката дружества към Блъсков и син. 

 

Петьо Блъсков има един директен заем като физическо лице и два към кредитирани от КТБ фирми. Компания, еднолична собственост на сина му Петьо Блъсков младши, е кредитирана също от КТБ, а две фирми, контролирани от Блъскови – „Таргет Медия” ЕООД и „Делта нюз” ЕООД също са получили заем от фирми, свързани с КТБ.

В сделките по принцип няма нещо укорително, още по-малко незаконно, ако не бяха някой „дребни“ детайли.

 

Взимам, но не връщам

 

Вестникът на Блъсков „Труд“ не спира детайлно да обяснява на читателите си как мажоритарният акционер и председател на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев е ползвал КТБ за банкомат, но пък пропусна да съобщи, че Блъсков и фамилията му са били на опашка пред същия банкомат. 

 

Нещо повече, Блъсков и семейство са били в максимална степен заинтересовани от фалита на КТБ. Защо ли? Просто е – защото не са връщали, а и не са върнали заемите си. Но пък квесторите на КТБ са били достатъчно благосклонни към тях, за да приемат сключени цесии и да вдигнат обезпеченията им.

 

Но всичко поред.

 

През май 2011 г. физическото лице Петьо Христов Блъсков получава директен кредит от КТБ в размер на 360 хил. EUR. Кредитът не е обслужван редовно и към 30 юни 2014 г. просрочието е над 1 година. Заради просрочието си заемът е класифициран от банката като „загуба”. С това Блъсков може да се „гордее“, защото е един от малкото провизирани кредити на КТБ. 

Но нещата се променят. КТБ влиза под специален надзор, а от страниците на „Труд“ започват да валят „разследвания“ за схеми, източвания, пирамиди, интервюта с прокурори, разследващи КТБ.

Резултатът за баща и син в чисто финансово измерение е повече от добър. Блъсков внезапно погасява кредита си. Но ако си мслите, че е превел дължимото на банката – дълбоко се лъжете.  През ноември 2014 г. кредитът е погасен вследствие на сключен договор за цесия между Петьо Блъсков и физическо лице. (За да няма спекулации, обещавам на Калоян Стоев, че ако ми се обади, ще му предоставя копие от осчетоводената цесия, все пак той работи с документи). 

 

Дотук нещата са по план, но най-доброто предстои. А пък и за Блъсков има още работа за свършване, едва ли някой ще го остави без механизъм за влияние. От страниците на „Труд“ продължават „разследванията“. И така на  18 февруари 2015 г. квесторите на КТБ заличават учредената ипотека по този кредит върху имот, собственост на сина му Петьо Блъсков младши – офис с площ от 315 кв.м. в София, ул. „Христо Белчев” № 1. 

 

Резултатът за Блъсков и фамилия от фалита на КТБ е повече от добър – срещу 0 (нула) изплатени лева е усвоен кредит от 360 хил. EUR, а и обезпечението си е цяло. Но това далеч не е всичко.

 

И Петьо II намазва доволно 

 

Може да се каже, че 2014 г. е доста силна година за семейство Блъскови. През януари КТБ отпуска кредит от 1.9 млн. EUR на „Таргет медия“ЕООД. Към момента на отпускането на заема компанията едноличен собственик на дружеството е сина му - Петьо Блъсков младши. 

 

Целта на кредита е рефинансиране на задължения към Райфайзенбанк България. Там кредитът е бил необслужван от „Таргет медия“ ЕООД, вследствие на което кредитът  е направен предсрочно изискуем от Райфайзенбанк. По кредита от КТБ е учредена ипотека върху имот, собственост на „Южен кръст 2001“ ЕООД -  УПИ в София, кв. Мусагеница. 

 

По схемата на бащата и сина погасява кредита към КТБ чрез цесия, т.е. без да го изплати на банката.  Квесторите в КТБ веднага разрешават вдигане на ипотеката и още на 23 декември 2014 г. имотът на Блъскови е свободен. Само за справка, в КТБ все още висят няколко десетки искания за заличаване на ипотеки, за които обаче квесторите, а вече и синдиците не са намерили време/основание да заличат. При равни условия с Блъсковите, разбира се. 

 

За да е чиста схемата на семейството обаче на 4 февруари 2015 г. Петьо Блъсков младши продава всички свои дялове от капитала на „Таргет медия“ ЕООД – на пенсионерката Райна Иванова Велинова. След тази операция физическите лица, които имат вземане от „Таргет медия“ вследствие на цесията, трябва да си ги търсят от пенсионерката, която вече е управител и едноличен собственик на капитала на дружеството.

Предполагам бабата има намерение да играе сериозна роля на медийния пазар, иначе едва ли би се ангажирала да влезе в компания със задължение от близо 2 млн. EUR. Но не само. 

 

 

Райна Велинова най-вероятно познава добре бизнеса на семейство Блъскови, защото те е купувач и на друга тяхна компания.  На 17 октомври 2014 г., или по-малко от месец преди отнемането на лиценза на КТБ  Петьо Блъсков младши продава всички свои дялове от капитала на „Делта нюз“ ЕООД – на същата пенсионерката Райна Велинова, която става управител и едноличен собственик на капитала на дружеството. 

 

И, повярвайте ми, има защо. „Делта нюз“ е със задължение от 1.9 млн. лв. към „Ем стейт“ ЕООД – дружество, кредитирано от КТБ. „Ем стейт“ е компанията трансмисия, която е била за Блъсков това, което „Сайга консулт“, „БГ корпорейшън“ и „Булит 2007“ са играли за „24 часа“, „Труд“, „Преса“, “Тема“, „Стандарт“ и т.н.

 

Но това не са всичките взаимотношения между компании-касички, или, както самият Блъсков обича да ги нарича на страниците си в „Труд“, компании-бушони и семейството издатели. 

 

Петьо Блъсков е получил кредит от 158 хил. лв. от „Глобал Агро Трейд“ ЕООД и 597 хил. лв. от „Ареском“ ЕООД. Едноличното дружество на младшия издател „Таргет медия“ пък е фианнсирано със 198 хил. лв. през „ВИП Пропъртиз“ ЕООД.

 

Каква е връзката на четирите еднолични дружества с КТБ ще оставя на Калоян Стоев да провери, все пак разбрахме тази сутрин от ефира на Нова ТВ, че авторът има тепърва да излиза със силни разследвания. 

   Автор: Миро Иванов
   Източник: miroivanov.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.