Пенсионерите с 2 кренвирша и 2 яйца на ден

Пенсионерите с 2 кренвирша и 2 яйца на ден
07-12-2023г.
0
Лентата

Хляб, кисело мляко, 2 кренвирша, 2 яйца, ябълка и вафла. Това са продуктите, които един средностатистически пенсионер в България може да си позволи със сумата, която му остава за храна на ден.

Според данните на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2023 година в структурата на общия разход делът за храна и безалкохолни напитки е най-голям – 28,7%.

При среден месечен размер на пенсията у нас от 827 лв. (по данни на НОИ за септември) това означава, че възрастните отделят по това перо 237 лева на месец, или по-точно 7,65 лева за всеки един ден.

Разбира се, отчитаме, че има и сериозен брой хора с по-ниски пенсии, за които сметките стават още по-сложни. Като абсолютни стойности разходите за храна и безалкохолни напитки за всички домакинства в България спрямо 2022 година нарастват с 15,4% от 675 до 780 лева на човек от домакинството, което разбито за месец от 31 дни прави малко над 25 лева.

Иначе казано, средностатистическият роден пенсионер е принуден да харчи четири пъти по-малко за храна от работещ българин.

Подкрепа 
„Това не е нещо ново за нас. Отчитаме, че има повишение на пенсиите, но цените растат по-бързо. Без помощ от децата за съжаление не можем да се справяме. Те ни пълнят хладилника всеки път, като дойдат, помагат и за сметки и когато изникне нещо допълнително като разход по апартамента или при лекарите, при които ходим с мъжа ми заради всичките си диагнози. Добре, че живеят наблизо и всяка седмица се отбиват. Сега може и да погладуваме, но трябва да отделим нещо за подаръци на внуците. Коледните бонуси от предишните години отиваха за тях или за по-високите сметки за парно“ , коментира пред „Телеграф“ 76-годишната Василка Стоянова от столичния квартал „Люлин“.

Статистика 
Националната статистика отчита, че през третото тримесечие делът на доходите от пенсии намалява с 3,3 процентни пункта спрямо същия период през 2022 г. - 34,2% тогава срещу 30,9% сега.

Според публикуваната от НСИ допълнителна анкета към наблюдението на домакинските бюджети през третото тримесечие на 2023 година 72% от лицата, навършили 16 години, имат затруднения при покриването на всекидневните си разходи. В това число трудно свързват двата края 21,9%, а „много трудно“ - 11,6%.

Не е изненада, че степента на удовлетвореност от финансовото състояние на домакинството е най-ниска именно при пенсионерите. По скалата от 0 до 10 при лицата между 65 и 74 години тя е 4,91, а при възрастните хора над 75 години 4,84.

Здраве
Особено за по-възрастните пенсионери разходите за здраве са съпоставими с тези за храна и отделят първо тези средства, за да си подсигурят лекарствата за месеца.

За тази част от обществото е налице и строга дисциплина по отношение на плащането на битовите сметки, които особено през зимните месеци изтъняват допълнително портмонето преди пазаруването за храна.

Общо при домакинствата разходите за здравеопазване спрямо 2022 година са нараснали от 138 на 147 лв. месечно (с 6,5%).

Министър: Целта е да повишим покупателната способност 
„За нас е много по-важно покупателната способност да бъде висока, вместо един или два пъти в годината да се дават по 50 лева.“ Така министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова коментира преди време решението на правителството тази година да няма коледни добавки за пенсионерите. Министърът припомни, че след няколко месеца предстои увеличение на пенсиите с 11%.

„Това означава, че средната пенсия на един пенсионер ще нарасне със 100 лева. Това е посланието, което и премиерът, и финансовият министър, и аз потвърждаваме" , добави Шалапатова.

По думите й социалната пенсия за старост от 1 юли догодина ще се увеличи на 307 лева. Средната пенсия на един пенсионер, без значение на осигурителния принос, ще нарасне от 788 на 871 лева. Когато се говори за средната пенсия за осигурителен стаж и възраст, сумата ще достигне 971 лева.

„Целта на нашето правителство е с проекта на бюджета за Държавното обществено осигуряване, в който са заложени пенсиите, реално да заложим увеличение на размера им. Според нас е много по- добре, ако този размер е адекватен, и в този смисъл това, което сме заложили, подобрява покупателната способност на българския пенсионер“ , това коментира още Шалапатова.

Само 7,2% от българите нямат проблеми с всекидневните разходи 
Според данните на НСИ относително лесно могат да покрият всекидневните си разходи 22,7%, а едва 7,2% не изпитват никакви затруднения, което е с 0,5 процентни пункта по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2023 година.

Няма данни дали в отговорилите така в допълнителната анкета за доходите има и пенсионери. Донякъде оптимистично като цяло звучи, че делът на отговорилите, че могат да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи в размер до 500 лева (неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.), сe увеличава от 50,4% през първото тримесечие, до 55,7% през третото тримесечие на 2023 година.

Източник: telegraph.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.