Зеленски: Путин разчита на рухването на западната подкрепа за Украйна

Зеленски: Путин разчита на рухването на западната подкрепа за Украйна
07-12-2023г.
0
Лентата

Путин разчита на рухването на западната подкрепа за Украйна, заяви украинският президент Володимир Зеленски пред лидерите на Г-7 по време на среща във видеоконферентен формат, предаде Франс прес. Той съобщи, че руската армия значително е увеличила натиска на фронта.

"Русия се надява на едно нещо, че единството на свободния свят ще рухне идната година. Русия мисли, че Америка и Европа ще покажат слабост и няма да запазят подкрепата си за Украйна на подходящо ниво", заяви украинският презивент пред лидерите на Г-7.

"Поддържаме важни предмостия на няколко направления на фронта и се подготвяме за следващите стъпки - и далекобойните способности помагат, и ще помогнат много", каза Зеленски пред лидерите от Г-7, говорейки за ситуацията на фронта, предаде Укринформ.

Украинският президент заяви, че Украйна има реалистична стратегия за действие и че усилията й - с подкрепата на партньорите - могат да осигурят успех на страната на терен.

Зеленски отбеляза още, че руският президент Путин смята да симулира преизбиране за нов президентски мандат и да потуши нарастващото недоволство на руснаците от резултатите от войната. "Той значително увеличи натиска на фронта", допълни Зеленски, цитиран от украинската новинарска агенция. "Но нашите воини устояват на атаките. Путин не е спечелил нито една операция през тази година", подчерта Зеленски.

Пред лидерите на Г-7 Зеленски пледира, че свободният свят трябва да запази единството си. Той също така изрази надежда, че ЕС ще спази обещанието си спрямо Украйна, чието желание за членство в съюза трябва да бъде дискутирано на среща на върха на европейските лидери в средата на декември, посочва Франс прес.

Зеленски анулира вчера вечерта за всеобща изненада реч, която бе планирано той да произнесе видеоконферентно пред американския Конгрес, където продължават преговорите относно бъдещата помощ за Украйна.

Същевременно в реч, която произнесе по видеоконферентна връзка пред участници в конференция, посветена на въпросите на отбраната, Зеленски заяви, че Киев не иска да разчита на съюзническа военна помощ, предаде Ройтерс. Той добави, че страната засилва вътрешното военно производство в сътрудничество с партньори в момент, в който се опитва да гарантира своите собствени боеспособности.

"Украйна не иска да разчита само на своите партньори. Украйна се надява да бъде и е способна да стане донор в областта на сигурността за всички свои съседи, след като гарантира своята собствена  сигурност", каза Зеленски пред участниците в съвместната украино-американска конференция за отбрана, провеждаща се във Вашингтон. Той призова американските отбранителни компании да създадат "мощен арсенал на свободата".

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.