Пендаровски: Радев говори с напълно различна реторика от предишното правителство

Пендаровски: Радев говори с напълно различна реторика от предишното правителство
27-05-2021г.
4
Гост-автор

„Мога да заключа от срещата си с Радев и от предходните си контакти с него, че едно е безспорно - президентът Радев говори с напълно различна реторика от своите предшественици в българското правителство, министъра на отбраната, министъра на външните работи, опитва се да се обърне към нас с културен речник. Той се придържа към основните български изисквания, но не ни обижда и това вече говори, че той е човек, който е сериозен, стабилен и не възнамерява да търси само политически точки, като оскърбява един от съседите“.

Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски след двустранната среща в Рим с италианския си колега Серджо Матарела, отговаряйки на въпросите на журналистите относно опитите за намиране на решение с България и деблокиране на началото на преговорите с ЕС, съобщава електронното издание на скопския вестник „Слободен печат“, цитирано от "Фокус". 

Пендаровски информира, че през следващите дни Скопие със сигурност ще представи на София и Брюксел предложения, които ще се основават на планове за действие, секторно сътрудничество, което, съгласно думите на президента, бе направено и през ноември и декември миналата година. Той посочи, че става въпрос за енергийна инфраструктура, медийно сътрудничество, култура, образование и т.н. 

Позицията на София, която в момента е формулирана само от президента Радев, тъй като няма други функциониращи институции, е, че вратата не е затворена по отношение на португалското предложение, допълни Пендаровски, като посочи, че това е всичко, което се знае за позицията на София по португалското предложение. 

„Сега искаме да започнем преговори. По-натам през годините те могат да сложат на масата буквално всички искания от своите декларации и резолюции. Ние обаче говорим за стартиране на процеса“, подчерта Пендаровски.

Стево Пендаровски разкри от Рим и подробности за португалското предложение за разрешаване на спора с България, а именно – историци от държави-членки на Европейския съюз да се включат в работата на Смесената българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси.

„Радев казва, че сега ще поискаме гаранции от ЕС дали ще бъде приложено Споразумението за добросъседство. Нямаме нищо против трета страна, ЕС или ЕК да каже дали (изпълнението на) споразумението върви добре. Нямаме нищо против трети човек да дойде отвън и да каже: нито ние, нито вие, това е истината... В неофициалния документ от Португалия предлагат да има пътна карта и тя да се наблюдава от Съвета за стабилизиране и асоцииране, а не от Европейската комисия. Има още една подробност в португалското предложение - има европейска държава, която би се заинтересувала да допринесе за историческата комисия. И по тази част нямаме проблем. Но и двете страни трябва да се съгласят“, каза Пендаровски.

По отношение на мониторинга от страна на ЕС за спазване на споразумението, държавният глава на Северна Македония подчерта, че няма да има ново споразумение с България и страната няма проблем с наблюдението.

 На срещата с италианския си колега Серджо Матарела Пендаровски е получил пълна подкрепа за интеграцията на Северна Македония в ЕС. Италианският президент е уверил, че Италия застава не само зад Северна Македония, но и зад целия регион на Западните Балкани, който твърде дълго чака в чакалнята за европейска интеграция. 

„Италия е важна държава в ЕС. Италия беше един от най-гласните защитници Балканите да бъдат интегрирани в евроатлантическите структури и е важно човек, който е един от най-уважаваните европейски държавници, да посети нашата страна и да изрази подкрепа на място за всички важни стратегически неща за нас и за тях“, подчерта Пендаровски, обявявайки посещение на Матарела в Скопие до края на годината.

   Източник: Фокус

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.