Парламент на промяната, надеждата и пъстротата

Парламент на промяната, надеждата и пъстротата
15-04-2021г.
23
Гост-автор

Блиц анализ на откриването на новия парламент:
– Мика Зайкова показа, че ЕГН-то не е пречка за почтено, ведро и разбираемо политическо говорене;
– Десислава Атанасова: лустросана декларация в стил „Знаете кои сме ние“: пенсии, магастрали и др. подобни.
– Тошко Йорданов: говори добре, с популярен изказ, дори произведе новини – че съзнават липсата на мнозинство за мажоритарна система. Същевременно – добра заявка за промяна на Изборния кодекс, чиято ревизия внсъщност се очертава като консенсусна сред партиите на протеста, но и за БСП.
– Корнелия Нинова: в добра форма на фона на нарастващите искания за оставката й, но не изнанада с нищо ново.
– Мустафа Карадайъ: нищо ново под слънцето.
– Христо Иванов: убедителен, даде толеранс за преговори за правителство с мандата на ИТН и, което не изнанада, но вече звучи много по-авторитетно: Гешев, Цацаров, спецсъдилища – ще ви махаме.
– Мая Манолова: в много добра форма, „Мутри вън!“
А президентът Радев отново доказа, че е най-добрият оратор сред държавните ни глави след 1989 г. И потвърди ясно нещо, което се знае като негова позиция: че очаква политиците от протеста и анти-ГЕРБ опозицията да положат усилия за силно, политическо, а не скрито зад експерти правителство. Същевременно даде да се разбере, че си е написал домашното за варианта служебен кабинет.
Във всеки случай новото 45 НС, независимо че животът му най-вероятно няма да бъде много дълъг, се очертава като парламент на промяната, надеждата и пъстротата.
С тези си качества ще бъде в пълен контраст с опитомения, сив и безличен парламент от епохата на политическия заник на Борисов. Който в разрез с духа и практиката на парламентарната демокрация и като илюстрация на липсата на чест и достойнство сред управляващите дори не благоволи да погледне депутатите в очите като си подава оставката. Която дойде по куриер… 

   Автор: Иво Инджов, фб

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.