Париж няма да признае самопровъзгласената Република Нагорни Карабах

Париж няма да признае самопровъзгласената Република Нагорни Карабах
27-11-2020г.
10
Гост-автор
Френското правителство няма да признае самопровъзгласената Република Нагорни Карабах, както го призова в своя резолюция от 25 ноември френският Сенат. Това се казва в декларация на френското външно министерство, разпространена снощи и цитирана от ТАСС. Премиерът на Армения Никол Пашинян определи резолюцията на френския Сенат като историческо решение, а азербайджанското външно министерство я нарече "провокация, извършена от група открито проарменски сенатори". Съветникът на азербайджанския президент Илхам Алиев по външната политика Хикмет Хаджиев заяви, че резолюцията е "ярък пример за ислямофобията във Франция".
 

"Наше задължение като съпредседател на Минската група на ОССЕ е да работим за уреждането на нагорнокарабахския конфликт чрез преговори, включително и по въпроса за бъдещия статут на Нагорни Карабах Изходът от тези преговори не може да бъде определен предварително и едностранно, - се казва в декларацията. - Наш приоритет днес трябва да бъде да се гарантира безопасното завръщане на лицата, преместени в резултат на конфликта."

 

Франция, подчертава външното министерство, "както и досега е изпълнена с решимост в тези рамки да се постигне дългосрочно уреждане на конфликта, като се отчитат и спазват изискванията за сигурност и достойнство на народите от региона. . . (Париж) ще продължи да прави всичко за стабилизация на положението в Южен Кавказ".

 

В сряда горната камара на френския парламент - Сената, в който превес има дясната опозиция, призова с резолюция правителството да признае Република Нагорни Карабах - сепаратистката област в Азербайджан с арменско мнозинство, която до неотдавна бе разтърсвана от кървав конфликт, предаде по-рано Франс прес. Резолюцията, която е препоръчителна и с нищо не задължава правителството, бе приета с 305 гласа "за", един "против" и 30 "въздържал се".

 

Премиерът на Армения Никол Пашинян определи резолюцията на френския Сенат като историческо решение, а азербайджанското външно министерство я нарече "провокация, извършена от група открито проарменски сенатори". Съветникът на азербайджанския президент Илхам Алиев по външната политика Хикмет Хаджиев заяви, че резолюцията е "ярък пример за ислямофобията във Франция".

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.