Паричен комфорт

Паричен комфорт
01-07-2021г.
10
Гост-автор

Удобството на столичния кмет Йорданка Фандъкова приключи и взехме по-често да я виждаме разгневена. Погледът ѝ напоследък не е толкова благ, колкото когато зад гърба ѝ стоеше гербаджийското управление. Очите ѝ вече пръскат мълнии, от устата ѝ се леят жалби. 

Нарушаването на комфорта на "Московска" 33 дойде от потвърдената преди ден информация, че парите по Плана за възстановяване и устойчивост за София ще бъдат намалени. Така градът няма да вземе 200 милиона лева с мотива, че получава несъразмерно голяма част от средствата, без да е сред най-бедните райони в страната. Парите вероятно ще отидат за образование и здравеопазване в цялата страна, а районите на Панчарево-Кокаляне, Кремиковци-Сеславци, Волуяк и Ботунец няма да се сдобият на този етап с канализация. Фандъкова побърза да припомни, че в София живеели 1,5 милиона души, но забрави да каже, че в пъти повече българи населяват  страната. И колкото и да ѝ е неприятно е факт - София не е България. 

Сега е работа именно на Фандъкова да обясни на хиляди столичани от засегнатите райони защо ще продължат да разчитат на септични ями, както са го правили цял живот. Управлението на кметицата не се сети над десетилетие за тях и не е морално да обвинява служебното правителство, че е отнело правото им да имат канали в XXI век. Не е лошо да се припомни, че миналата година София изпусна 260 милиона лева по Оперативна програма "Околна среда" именно за канализация заради грешно изработени проекти. 

Вместо да чака централната власт и Европа да я дундуркат, Фандъкова да вземе да седне да измисли начин София сама да си заработи малко пари и да има повече собствени приходи. Лесно е да чакаш наготово, докато ти наливат милиони отгоре, а после да ги завличаш в провалени проекти.

   Автор: Деси Велева

   Източник: "ДУМА"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.