Пари за почтеност Просто НЕМА

Пари за почтеност Просто НЕМА
18-02-2022г.
82
Гост-автор
Пари за почтеност Просто НЕМА
Вчера се е състояло заседание на Комисията по култура и медиите. Сещате се, онази - незначителната, дето се занимава с незначителни неща като нравственото израстване на народа ни, културните ценности, духовността. Все неща, които зле се пласират в пазарната икономика, затова често биват оставяни да гният в ъглите на големите коорпоративни предприятия наречени държави.
Повдигнат бил въпросът за музеите. Сещате ли се, онези глупави сгради, в които събират прах тефтера на Левски и сабята на Раковски. Хората, стопанисващи и работещи в музеите не могат да си платят тока, та се готви стачка. Поредната. На излизане от Комисията един от членовете засякал г-н Министъра по финансите Асен Василев и го попитал какво ще се измисли за музеите, че да свържат двата края.
-За хора,дето бършат прах по музеите, пари за заплати НЕМА.
Точен цитат.
Шшш, алооу,лелката с парцала в ръка на задния ред! Чухте ли,да не се обесняваме после по пет пъти.
Са, тук изникват два основни въпроса:
Първият е - знае ли министърът и министерствуващите с него, че заявката, с която влезнаха с 200, дет се вика по политически, за ПОЧТЕНОСТ е всъщност в своята основа морална категория. И щом се вее като байряк на влизане и се издигва в символ на едно управление, значи би трябвало да има някаква тежест. Та знаят ли тези многоуважавани хардварци, че не капиталите, а културата са главните виновници за наличието на почтеност в едно общество? Капиталът, напротив,е спряган за антидот на нравствеността. Е, как аджеба, хем издигаш почтеността на пиедестал, на най-висша ценост в своето управление, хем пари за почтеност Просто НЕМА?
Отговорите са два:
Или нечий нос от много почтеност ще порасте съвсем скоро или някои хора не могат да си правят сметката и не знаят колко прави 2 плюс 2. И за късмет баш на финансовото министерство да кацнат. Късмет, ама български.
Вторият въпрос е какво правим с онези негодни за друго същества, които въртят парцала по музеите? Госпожата от последния ред да не се обижда. Не съм го казала аз тва. Министърът го каза.
Някои хора май сериозно забравят, че всички сфери на държавата, които генерират печалби(в нормалните държави, де) са само средство да храним истински смислените сфера на човешкия живот. Тая сфера, в която създаваме семейство, приятели, почиваме си, държим се като добри хора, въобще, радваме се на живота. За сведение на министъра и тази сфера не генерира печалба, ама се води като водеща в човешкия живот. За да може пълноценно да се радваме на живота с близките си, освен да ядем и да си веем гащите по министерските кресла, трябва и да умеем да осъзнаваме и придаваме стойност на тези неща. А затова ни е нужна култура. Културата те прави това, което си, тя те изгражда и съзижда, поставя основите на това, което ставаш в живота. Тя е това, на което учим децата си: не кради, не лъжи, бъди добър, а не печели, инвестирай, укривай данъци. Тя е това, което даваме като заявка, влизайки в Парламента, нали господа от лигата на почтените?
Така че жената, която върти парцала и обира прахта по краката на Левски, заслужава не само пари за заплата, ами да клекнете и да й целунете краката, че опазва това, което УЖ ви е изградило като личности и в което, като в Троянски кон нахлухте в политическия живот на страната ни - нравствеността.
Или е било Просто парлама?
 
    Автор: Персефона Коре, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.