Пандемията в България е заличила град с размерите на Гоце Делчев

Пандемията в България е заличила град с размерите на Гоце Делчев
03-02-2021г.
5
Гост-автор

Точно 17 987 българи в повече са починали през миналата година, когато пандемията от Covid-19 обхвана света. Това е означава, че е заличен град с размерите на Гоце Делчев, показват изчисленията на Mediapool, базирани върху наличните данни от Националния статистически институт.

През 2020 година са починали 126 070българи в сравнение с 108 083 починали през 2019 година. Статистиката показва огромното демографско влияние, което има пандемията върху България – починалите са 16.6% повече на годишна база.

Трябва да се има предвид, че всяка година българското население намалява с 45-50 хиляди души и без пандемия. С пандемията обаче изчезването на България се е ускорило до скоростта от 65 хиляди души за година. Това е град с размерите на Велико Търново или Благоевград.

В страната все още няма публично достъпни анализи за всички преки или непреки ефекти от пандемията върху живота на хората. Официалната статистика показва, че починали от или с Covid-19 са малко над 9000 души. В същото време увеличението на смъртността е двойно над това число.

При всички положения затварянето на здравната система и отмяната на плановите дейности през есента е довело до увеличението на смъртността. Но не е само това.

 

Националният оперативен щаб (НОЩ) досега не е дал знак, че следи каква е смъртността сред хората, които се смятат за “излекувани“ от коронавирусната инфекция . Проучванията във Великобритания показват огромна смъртност сред “излекуваните“ от вируса. Много от тях продължават да страдат от ефектите на дългия Covid– възпалителните процеси в организма, които първоначалната инфекция успява да разпали. България засега не дава признаци, че следи тези процеси.

Увеличената смъртността в страната се дължи главно на последните три месеца от миналата година. Пикът на епидемията в страната започва плавно през септември с началото на учебната година, ускорява се през октомври и достига върховата си фаза през ноември. Плавното отшумяване започва през втората седмица на декември.

В пиковите 3-4 седмици през ноември и декември смъртността в страната е повече от двойно по-голяма от нормалната. На седмица умират по над 4300 души при нормални 2100-2200 смъртни случая седмично. Българските експерти засега не дават адекватно обяснения за това, защото починалите от Covid-19 на седмица по време на пика са около 1000 души. Умиранията над нормата в този период обаче са 2200.

Дори и при липсата на точно обяснение, българските граждани лесно могат да изчислят каква е цената на политическите решения, нереформираната здравна система и нежеланието да се спазват елементарни правила за поведение в обществото.

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.