Над закона

Над закона
27-12-2011г.
196
Симона Милкова

В България има над десет ромски фамилии, чиято основна дейност е съсредоточена в престъпния „отрасъл”. В последните 20 години те се явяват основни играчи на криминалната сцена у нас. Дейността им обхваща почти целия Наказателен кодекс - от джебчийство и проституция до поръчкови убийства и продажба на човешки органи зад граница. Представителите на циганските кланове живеят в палати-фантоми, които са разпръснати из покрайнините на София, Пловдив, Видин, Костинброд, Левски, Котел, Ихтиман, Русе, Горна оряховица и Пазарджик. Голяма част от имуществото на тези фамилии е незаконно, тъй като по документи къщите им не съществуват и са построени върху неизползвани земи в края на селищата, които обитават. Харектерна за ромските кланове е непреставащата вражда за надмощие помежду им и опитите завземане на по-голям процент от незаконните дейности, извъръръшващи се на територията на страната ни. Други основни поприща на ромските кланове са: просия, проституция, телефонни измами, лихварство и схеми за източване на ДДС.

Зрънкови – Видин , махала „Нови път”

През 2002г. във Видин избухва война за надмощие на двата ромски клана – Зрънкови и Маркови. Убийство на 19-годишният Цветелин Перов от фамилията Зрънкови отприщва вълна от кървища между родовете. Последва отмъщение и втора жертва. Георги Марков (42 год.), който се опитвал да разрърве двете фамилии бил умъртвен чрез посичане с брадва.
След двете убийства в махалата "Нов път" избухнаха безредиците, при които се наложи изпращането на барети и жандармеристи с бронетранспортьори. За да избегнат кървавата вендета Зрънкови напуснаха Видин. Над 50 жени, деца, старци, прокудени от домовете си обикаляха страната надлъж и нашир. Навсякъде те бяха посрещани от враждебно настроените местни жители. След безуспешния опит да бъдат заселени другаде, циганите бяха върнати във вече полуразграбените си къщи.
Представители на фамилията Зрънкови има и в гр. Ихтиман. Тази година там избухва друг скандал, но този път с клана на Кокаларите. Фамилията беше въоръжена с пушки, помпи и автомати и бяха окупирали няколко къщи на клана Кокаларите в Ихтиман, заради избягала булка. Един от пострадалите при боя - Мартин Димитров разказа, че кланът Зрънкови от години колят и бесят наред в Ихтиман.
Освен като побойници, Зрънкови се славят и като лихвари. Те давали пари назаем срещу висока лихва, а който не върнел парите навреме отнасял здрав пердах. Фамилията по този начин дори приватизирала няколко от къщите в града. Тарторът на ихтиманските Зрънкови бил Сашо Миланов-Хърчо. Той и хората му приватизирали дебитните карти на своите съграждани и им теглили парите, когато им преведат помощите. ”Кланът Зрънкови винаги действа по един и същи начин: дават ти например 50 лева, а искат да им върнеш 200. Ако не успееш навреме, ти налагат лихви. Когато стигнат сума от порядъка на 2-3 бона, идват и ти вземат къщата”, категорични са цигани от махалата.

Борисови – с.Градец, Котелско


Кланът се състои от около 30 члена. Характерното за представителите на тази фамилия е, че всички са осъждани. Главата на семейството е 47-годишният Борис Борисов. Историята на рода му започва преди много, много години. Още преди 3-4 десетилетия дядото на Борис Борисов бил изгонен от жителите на ромската махала в Котел за кражби. Тогава кметът на Медвен се смилил над семейството. Настанил ги в близка местност, където после се образувала цяла махала. След 1989-а станало още по-страшно, защото децата и внуците на дядото вече били пораснали. Според обичая те всички били без образование, без работа и без нито един ден трудов стаж. Диви и гладни, те нападали посред бял ден имотите на хората и пред очите им прибирали добитъка и скромната им реколта. В началото на 90-те се осмелили да оберат и къщата на заможен човек. Тогава се стига и до стрелба.Сачмите улучили Борис. След този случай фамилията пак се установила в ромската махала на Котел, но след огормното повторило се недоволство на местните, през август 2008 г.от общината настаняват фамилията в котелското село Градец.
"Кланът "Борисови" трябва да напусне час по-скоро селото ни, защото ни писна от поголовните му кражби, пиянски разправии и брутални нападения” - казват местни хора. „Допреди 2-3 години живеехме в сговор и разбирателство. Вече няма нито спокойствие, нито сигурност. Не само крадат, но и бият. Те просто са над полиция, съд и закон, над местна власт."
В близкото до Котел село, Певците, се помещават още две големи цигански фамилии – Самуилови и Василеви. Двата клана са в непрестанна вражда, макар и да живеят къща до къща. Напрежението между тях често предизвиква невероятни мелета, в които ромите се бият до смърт с колове, вили, мотики и всякакви подръчни материали.

Горанови – гр. Левски

Безспорно най-голямата забележителност в циганската махала на град Левски е пълното копие на Белия дом, в което живеят членовете на рода Горанови. Хората в махалата твърдят, че Горанов дори не е наемал архитект за построяването на обекта, а просто един ден нарисувал Белия дом на картон, така, както го бил видял по телевизията, извикал строителите и им връчил рисунката. И само за няколко месеца уникалното строителство било готово. Пред централната фасада има точно четири бели колони, имитиращи оригиналните във Вашингтон, както и кръгла зелена морава с фонтан. Един от съседите на Горанови пък решил да си построи умалено копие на Айфеловата кула в двора, високо едва двайсетина метра, но не му разрешили. Сред калните и тесни неасфалтирани улички в циганската махала на Левски, се извисяват и още няколко внушителни палата, облицовани с мрамор, като повечето от тях са на богатите ромски фамилии, арестувани през 2006 г. в Италия при международната акция „Елвис”, при която бе разбит канал за трафик на деца и жени. Но за разлика от клана Рашкови, богатите ромски фамилии в град Левски нямат проблеми с останалото население там.

Лукови – село Иваново, Русенско

В русенското село Иваново най-известната постройка е църквата за 1 милион лева, построена от Васил Луков. Той прави православния храм в памет на своя син, който преди години се удавил в река Русенски Лом. Ромският бизнесмен не пожелал да дари храма на митрополията, в следствие на което той остава неосветен, но това не пречи на жителите в селото да го посещават, тъй като те няма къде другаде да се помолят. Заможният ром от Иваново е притежател също така и на хотел и заведения в Русе. Той е собственик и на една от двете къщи пагоди, построени в близост до железопътната линия край селото. Другата е на бившия му тъст Георги. Архитектурата им не се вписва особено в стила на околните постройки, но с излишната си помпозност привлича погледите на всеки, стъпил в Иваново.

Рашкови - Село Катуница, Пловдивско

Водачът на фамилия Рашкови е небеизвестният Кирил Рашков, само преди 1989 година Цар Киро има 7 присъди, за които е осъден общо на 30 години затвор. След 10 ноември 1989 година Рашков регистрира първата си фирма за алкохол "Цар Гого". Вдига завод край селото, през 1993 година е арестуван за пореден път, този път заради производството на фалшив алкохол.
Кирил Рашков е обвиняван и за два бомбени атентата. През 1998 г. трима негови подчинени са задържани и осъдени за поставяне на експлозив пред редакцията на в-к „Труд". През 2010 година пред кафене на бившата кметица на село Катуница - София Христева, е хвърлена бомба самоделка. Тя обвинява ромския феодал. Срещу фамилията на Рашкови има множество обвинения от жителите на село Катуница за незаконно придобити имоти, общински терени и незаконни постройки. В следсвие на скандалите между местното население и Рашкови, загинаха две млади момчета – Ангел и Павел.
Цялото село е покрито с десетките къщи на голямата фамилия Рашкови. Самият Рашков има 6 палата. От високите етажи преди години Рашков наглеждал завода си, в който, както разследващите установяват, произвеждал незаконен алкохол. Повечето от имотните сделки на Кирил Рашков в Катуница са трудни за проследяване в имотния регистър. В 9 сделки от 10 не е отбелязано кой на кого и колко квадратни метра земя е продал. Няма внук от фамилията му, който да не разполага със свой огромен палат. Имотната история на покойният "принц" Иван Рашков сочи, че той се е специализирал в раздаване на кредити срещу ипотеки. Близки до Кирил Рашков разказват за многобройните отвличания и убийства, поръчани от тартора на фамилията.

Томови - Мездра

В Северозападна България в района на Мездра и околните села, населението е пропищяло от безчинствата на племенниците и роднините на депутата от БСП – ромът Тома Томов. Никой не смеел с пръст да пипне близките на червения депутат от този район. Циганите от рода Томови разполагат с пистолети и не се притесняват да ги размахват из окръга. Извергите млатят с метални тръби младежите от селото дори безпричинно, засипват с камъни колите им, нападат ги с пръти. Интересното е,че полицаите уж се опитвали да усмиряват бандитите, но никога не ги арестували. "Те знаят кои са нашите нападатели, но не ги арестуват и нищо няма да им направят", твърдят пострадали българи. Според тях от години бандата от роднини на червения депутат тормози местните, бие, безчинства, затваря дискотеки и т.н. Циганите били богати, плащали си и си оставали на свобода. Жителите на Мездра споделят, че Томов колел и бесел в родния си край, но униформените си затваряли очите.

Върбанови - Костинброд

Христо Върбанов по –известен като Ицо Папата е един от най-видните представители на рода Върбанови. Той е член на Мешерето и не веднъж е мишена на опити за ликвидиране. Папата оцелява след няколко покушения срещну него, затова в родния му град се говори,че има 9 живота. За него се знае, че е намесен и в скандалното дело за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Въпреки че враждата между клановете Владови и Върбанови тлее повече от десетилетие, сега разследващите не са убедени, че именно Владов е поръчал на групата на Йоско / Групата на Йоско се занимава с наркоразпространение, рекет и убийства.членове на групата: Скинаря, Дани Малкия, Кокошката и Кърлежа/ да убие Папата. Отвличанията между двете ромски фамилии за злато и откупи през 1997-1998 г., за които признава и братът на Върбанов Любен Миланов - друг ромски бос, и отношенията с полицията, прокуратурата и депутатите явно са само малка, но твърде значителна част от биографията на простреляния Христо Върбанов.

Владови - Костинборд

Според Цветелин Кънчев, на 5 октомври 1998 г. на спирката на софийското село Волуяк шестима униформени отвличат ромското семейство Стефка и Симеон Владови от Костинброд. Задържат ги и пет дни ги бият жестоко с единствения въпрос къде е закопано златото им. По-късно освобождават жената, за да намери сумата за откупа от половин милион долара. Още същия ден братът на отвлечения подава жалба в НСБОП, по-късно е принуден да я оттегли.
Същият Станчо Владов е обвинен като поръчител на убийството на ромския барон Станчо Танев (59 г.), наричан Тани или Тането, от Долни Дъбник, през 2008 г. При разследването на групата на Владов е бил открит списък с набелязани за убиване. В него освен Папата фигурирал и лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. Колко и кои са останалите имена, запознатите с разследването крият, до колко това е истина или не остава да гадаем.

Николаеви – Горна оряховица, квартал „Калтинец”

Горнооряховският квартал Калтинец се „слави” с най-добрите и стари телефонни измиманици. Още в средата на 90-те години първите телефонни измами тръгват именно от ромското гето на Горна оряховица. „Ромите тук се чувстват абсолютно безнаказани. Ако им кажеш нещо, заплашват, че някоя нощ ще те пребият или ще запалят къщите ти. Карат скъпите си коли с висока скорост по улиците, особено по-младите, качват се с тях по тротоарите“, разказват местните българи. Въпреки, че повечето от горнооряховските роми имат влезли в сила около 10-15 присъди точно за този род престъпление, те отричат да се занимават с телефонни измами. Един от ромските представители на квартал Калтинец – Злати Николаев, както и цялата му фамилия, се водят безработни, повече от 20 години. Но това съвсем не се оказва пречка в построяването на новата му двуетажна къща.
Клановете на Фикри Яшар и на Димитър Катранков – квартал „Изток”, Пазарджик
Най-могъщите кланове в ромския квартал „Изток” са тези на Фикри Яшар и на Димитър Катранков. Още в зората на демокрацията Димитър Катранков е бил съден за изнасилване, а днес вече се води тартор на сутеньори и сводници. Местните в Пазарджик наричат квартал „Изток” ромския Бевърли Хилс, тъй като той е застроен с многобрайни двуетажни и триетажни къщи, облепени с бял мрамор и заградени с масивни зидове и тежки метални огради. Баровските постройки се намират в по-цивилозавата част на ромския квартал, а местните говорят, че средствата за изграждането им са натрупани от проституция и наркотици. Бабаитите също така карат скъпи лимузини и джипове, струващи 5-6 цифрени суми. В околните села на Пазарджик – Ковачево, Звъничево и т.н.- също се забелязват огромни палати и замъци на тамушните богати цигани.

Райкови – село Рупци, община Червен бряг

Райко Райков е от червенобрежкото с. Рупци и се занимава с бизнес с цветни метали. Той също така е и съдия в мешерето, като разрешава споровете между ромските семейства от общините Тетевен, Ябланица и Червен бряг. Името му се свързва с престрелката пред РПУ-то в Ябланица миналата година. Околото 15 члена на двете фамилии –Райкови и Нинови се събрали в двора на местана полиция, по повод преписки, образувани от техне насрещни жалби. В следвсвие на това избухва скандал между тях и Райков прострелва Нинов в бедрото.
Това са основните представители на влиятелни доказани престъпници от ромски произход обединени по родов белег. Изброените се смятат за най-богати и най-опасни. Иначе на територията на страната в последните 10 години циганските набези и престъпност не спират да ескалират. Вече дори не е задължително ромите да са обединени от една фамилия.

 

Симона Георгиева, Десислава Ангелова

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.