Баба банка - Банкомат за деца

Баба банка - Банкомат за деца
22-12-2011г.
128
Симона Милкова

В небезизвестната „Шекер махала" в Пловдив, в една малка схлупена къщурка без липи отпред, без електричество и питейна вода, живее и се множи семейството на баба Банка.

Богдана Сандова Асенова ще обърка представите ви за демография. Тя има 17 деца и общо 80 внука и правнука. Омъжила се е едва на 12, а на 13 е родила първото си дете.

В репродуктивния си период, тя е била бременна почти всяка година. Децата на тази майка-героиня са все от един и същ мъж. Баба Богдана никога не е правила предумишлен аборт, но за жалост има три спонтанни. Простата калкулация показва, че тя е била бременна общо 20 пъти. В момента е над 60 години и й е трудно, защото се чувства безсилна да изхранва челядта си. Над 60, понеже не е много сигурна кога има рожден ден.


Къщата на Банка се състои от две стаи и един клозет. Основното помещение е около 12 квадратни метра. Нощем в него спят повечето от внуците и правнуците и няколко от техните майки. Всички, без една току-що родила дъщеря, едно новородено и баба Банка, спят на земята, като сардини в консерва - плътно подредени един до друг. Толкова много, че не могат да помръднат. Не всички успяват да се съберат в дома, та понякога им се налага да обикалят махалата и да търсят прехрана и подслон.

Шест момичета и единнадесет момчета е родила баба Богдана. Днес всички те са живи и здрави и продължават да се ползват от грижите й. Баба Богдана има огромно сърце и обича всичките си деца. За жалост обаче не помни имената им. Опитва се да ги изреди един по един: "Гинка, Сaмуил, Гюрга, Янко, Сандо, Недялка, Запрянка...." Спира. Трудно й е да се сети за всички. Но ако са пред нея в момента, ще може да каже имената и на останалите десет.

Баба Банка споделя, че наистина е било трудно да бъде постоянно бременна, но се страхувала страшно много от аборта и така едно по едно, та чак до 17. И за разлика от днешните млади не е искала да остави нито едно в дом. Не дава и на децата си сега. Едно от последните бебета в семейството се родило епилептик, но и него не са дали.

Гордата бабичка нарича себе си "българска циганка". Ромското й име е Барие, но всички в „Шекера" я наричат Банка. Легендата на прякора й датира още от самото й раждане преди 60 години. Майка й Върба получила за кръщелното й 60 лева - в ония години това било цяло състояние. Майка й била толкова доволна, че започнала да я нярича „Банка". И както казват хората - човек си носи името, та Банка казва, че й потръгнало.

По Живково време имало поощрения за онези, които раждат деца и находчивата Банка веднага се възползвала от ситуацията. За всяко отроче вземала по 100 лева и тъй като раждала почти всяка година, всеки път вземала пари, тогава прякорът й съвсем се утвърдил в шекер-обществото.


Иначе баба Банка никога не е работила, освен едни 7 дни, в които й се наложило, за да вземе майчинство. С под на челото изкарала седмица в ДАПА, като гумаджийка и метачка.

В момента Богдана получава едва 130 лева пенсия и тъй като мъжът й починал, й е страшно трудно да помага на децата и внуците си. Освен това има да връща много заеми и вересии. Мъчно й е, че са много бедни, но не отчита мизерията около себе си като някаква житейска драма. Цял живот е живяла така и е въпреки това е успяла да отгледа 80-членно семейство.
Най-хубавото нещо за бабичката е любовта, но след загубата на съпруга й вече няма живот за нея. Липсва й нейният дядо и с навлажнени очи. Споделя, че ако той още беше жив, на семейството щеше да му е много по-леко.

На въпроса какво е секс тя отговори "лягаш, ставаш, това е". Противно на очакванията се оказа, че през годините не е лягала много с мъжа си. Според нея да правиш секс всеки ден няма файда, правиш го веднъж както трябва, забременяваш и това е. Основната полза от съвокуплението между мъж и жена според баба Банка е възпроизводството, иначе е "хавая работа". Думата презерватив нищо не й говори, децата й са чували, но не отдават значение на това според тях ненужно човешко изобретение.

Днес домът на Богдана е олицетворение на приказката „Под гъбата" - винаги има място за още един. И плодовитостта явно се предава от поколение на поколение, защото размножаването продължава на пълни обороти.

Семейство "Банкови" е огледало на настоящата демографска картина в България. Децата й също се размножили подобаващо, а внуците и правнуците спокойно могат да запълнят 3-4 учебни паралелки. Но по ирония на съдбата, нито бабата, нито едно от 17-те деца не е учило. Сега тя се надява поне внуците й да ходят на училище и да се борят за дипломи.

Цялата фамилия не спира да се оплаква, че няма пари и не разбира защо трябва да спрат да се размножават. По стар цигански обичай Баба Банка се моли на Бойко Борисов за къща и финанси и с умиление си спомня за Живковото време, когато е имало толкова много помощи за ромите, особено за многодетните.

Баба Банка и семейството й чудесно онагледяват демографската статисктика, която беше пубикувана в началото на годината, а именно - "през 2050 г. ромите у нас ще бъдат 3,5 млн., турците - 1,2 млн, а българите - едва 800 000 души."

Пожелаваме на Банка да живее поне до 100 години. Тогава ще я срещнем пак. Ако калкулацията следва нейните репродуктивни умения, то след четири десетилетия ромската фамилия ще наброява минимум 500 човека и максимум 1800. Със сигурност "Банкови" ще бъдат достатъчно много, за да запълнят учебния капацитет на да речем Френската гимназия.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.