Vox populi

Vox populi
05-10-2014г.
53
Адриана Аврамова

Вчера беше ден за размисъл. Така го наричат. Дано, докато сте слагали масата, правили сте салата за вечерята или сте бъркали концентрата в мазето, все пак да сте помислили за днешния ден.

Днес България избира ново правителство. По телевизията така го обявяват. Разбирайте -  голям ден, макар и поредният изборен в рамките на последната година и половина. Иначе казано, време е народът да се произнесе. Уж. Гласът на народа...
Кандидат-депутатите, които днес ще видите в листите и срещу чиито имена ще сложите заветното хиксче, няколко месеца правеха всячески опити да ни обгрижват. Какви мили хора, а?! Разчистваха къщите на пострадалите от наводненията, садиха дръвчета, явиха се на всевъзможни фестивали, за които вероятно чуваха за пръв път, слязоха дори в иначе опасните мини, за да се здрависат с работниците. Всичко в името на каузата.

Като казах кауза. Не, че застават зад такива, освен обещанията им тип „ще вдигнем пенсиите и ще вкараме тоя и оня в затвора”. Каузата е кодовото име, с което получаваш топло място в парламентарната зала. А борбата за всяко едно столче там, повярвайте, безмилостна е.
Ще кажете, че да си депутат е много добре платена професия. Бърза проверка в Google показва, че депутатската заплата е 2571 лв. Много за стандарта на живот в България, но в никакъв случай по-малко от възнаграждението, което взима един адвокат или добър журналист /каквито са някои от кандидатите/. Та чудя се, откъде този зор за място в парламента?! Защото не ми звучи сериозно толкова нерви и фалш за 2000 лева. Очевидно далаверата да си депутат е доста по-голяма, отколкото ние, простолюдието, можем да си представим.

В този ред на мисли, днес вечерта, след като излязат резултатите, ще знаем, ако не друго, то поне, че ще има 240 щастливи хора в България - тези, на които ще подарим депутатската работа и в чиито ръце ще поверим останките от държавата ни.
Това ще са вероятно същите 240 души от правителството, което подаде оставка преди няколко месеца. На бас, че ще са и същите, които подадоха оставка  през февруари 2013г. Новите-стари депутати си ги дондуркаме на всички избори, преизбираме си ги, после им се дразним и ги сваляме от власт...

Но нека си довърша мисълта. Това ще са същите хора,  които потопиха и без това потъващата ни държава с редица задкулисни сделки. Същите, заради които ни спряха еврофондове. Същите, заради които разтресоха банковата ни система. Същите, срещу които разнасяхме плакати цялото минало лято. Същите, които ограбиха държавата и  май не им стигна – може би изпиха парите или си построиха палати, купиха си мерцедеси и сега искат да доизчоплят остатъците.
Това са същите, които се опитаха да ни купят за поредна година с плоските си реклами и платени репортажи през последния месец. Тея, дето дадоха по 700 хиляди за рекламните си кампании.
Само едно искам да напомня, в случай, че отивате да пуснете гласа си с надежда за по-добро бъдеще и подобни предизборни лозунги. И след тези избори, като отворите хладилника, отвътре няма да се подава Бойко, който да ви отваря бирата. И Бареков няма да ви оправи колата, когато я издруса пак градушката. И Миков няма да вари компоти с вас, и да слага зимнина. Нито ще ви нахранят, нито ще ви напоят, нито ще ви помогнат. Ако отивате да гласувате с тази надежда ... Ами по-добре недейте, за да не е голямо разочарованието ви после.
Почти е все едно за кого ще гласуваме днес. Почти. Така или иначе - знам едничката цел на всички. А местата са само 240. САМО! Така или иначе загрижеността им приключва официално днес ... след 4 години пак.

Ако днес отидете и гласувате, направето го ...знам ли, по съвест, по симпатия, както щете, ама не изхождайте от това, че някой от тези хора  ще ви осигури храната и топлото легло.

Ако днес гласувате, го направете с ясното съзнание, че ако искате промяна, то тя не зависи от онези в Народното събрание. Зависи от нас. Сиреч /както казва Борисов/ трябва да се работи и да не се чака наготово. Не за друго - просто готовото няма откъде да дойде. Лесните пари ги даваха само по време на предизборната кампания, така че -който взел - взел.

Не търсете надежда в тези хора, за които днес ще гласувате. Ако има надежда, тя е събрана в една шепа отдаден и работещ народ. Народ, който ще промени малко приоритетите си от ракия и салата на работа, работа, работа. Ако нa нещо могат да ни научат тези 240 души, то е целеустременост към желаната цел.

Малко патетично стана, знам, че не обичате така. Но да знаете, че, ако България има нужда от нещо, то това не са хората от изборната бюлетина. България има нужда от народа си. Ако гласувате, без да знаете това... нищо не правите.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.