Хорър по български

Хорър по български
02-12-2011г.
494
Симона МилковаБиография на Злодея

50-годишният  Михаил Лещарски, по известен като „убиецът от пещерата”, е   роден във врачанското село Царевец. От малък бил буен и неконтролируем. Дори често му се случвало да открадне по нещо. Едва завършил осми клас. Познати на семейството му твърдят, че се проявявал като доста агресивно дете. Самият той, споделя пред психолози, че в детството си бил малтретиран от баща си, именно, заради буйният си нрав. Баща му го връзвал с вериги и го изтезавал, за да го вкара в правия път. Но това явно е оказало пагубно влияние върху Лещарски, тъй като той прекарва половината от живота си по затворите. Осъждан е за множество кражби. Осъждан е дори за изнасилване на собствената си майка. В момента е заподозрян за убийствата на трима души – двама мъже и една жена. И трите убийства са извършени в периода 2009 – 2011 година.  Засега е обвинен само за смъртта на Елена Томова. Голяма част от последните две години, в които е бил свободен прекарал във врачанска пещера, там го откриват и органите на реда. Никой не знае колко точно престъпления е извършил за този период. Михаил Лещарски, може да се окаже един от най-забележителните и жестоки серийни убийци у нас.Деволюция

През август 2009 е убита 59-годишната Елена Томова.  Смъртните наранявания при това престъпление, особено го различават от нормалните битови убийства. Убиецът е изрязал едната гърда на жертвата и е издълбал кръст на челото й. Взлом, побой,  душене с голи ръце и счупената подезична кост са останалите индикатори, определящи престъплението като особено жестоко. Лявата гърда на жената е открита под леглото, заедно със сатъра, с който е ампутирана. Оказва се обаче, че убийството не е планирано.  То се случва в следсвие на комуникацията между жертвата и насилника. Агресията  към жената не  спира след убийството, гаврата с трупа продължава и след това.

Думата на ченгето срещу думата на убиеца

Главен инспектор Тодор Тодоров - криминален психолог,  работил по случая „Лещарски”           

След запознаването със съдебно-медицинските експертизи и констатацията, че жертвата е „ниско-рискова”, профайлърите изготвят психологически профил на убиеца. Според тях ампутирана гърда, свидетелства за проблеми с майката. Гърдата в случая символизира жената, даваща живот, към която убиецът изпитва непоносимост и иска да й отмъсти. Издълбаният върху челото на жертвата кръст, говори, за божествено отмъщение. Имайки предвид че жертвата е членувала в секта „посланието”, което убиецът й оставя гласи: с твоите камъни по твоята глава или „нека сега видим как ще ти помогне твоя господ”.

Профилът, който криминалните психолози правят след огледа на местопрестъплението, описва: мъж над 35-годишна възраст, с ниско образование. Човек, живеещ като номад - който обикаля по вилни зони извън сезона, обитава ги, храни се там и спи в тях. Крадец на дребно, който ограбва, за да има какво да яде. Интровертен асоциален тип, оскотял, по всяка вероятност заради тормоз в детството. Мъж, който таи лоши чувтва и омраза към противоположния пол, който избухва лесно и който има сексуална дисфункция. Малко след като изговя профила полицията получава сигнал за човек, който отговаря на психологическата експертиза. Името му е Михаил Лещарски. 50-годишен рецидивист, който е живял в пещера, в отделни моменти, след като извърши престъпление, той изчезва и се крие там. Лещарски е  заподозрян за още две убийства. Селата в които „се вихри” са в обсег на 40км-50 км и насилникът явно познава територията добре. Михаил родом е от врачанския край. Същият напълно съвпада с психологическият профил на евентуалния  убиец на Елена Томова. Характерно за пещерния човек е, че обикаля  вилните зони, за да търси прехрана, а не с конкретна цел да убие някого. Обикновено жертвите му стават такива по лошо стечение на обстоятелствата - подапат на неподходящото място в неподходящото време.  При първия разпит при криминален психолог Лещарски разказва за  Елена Томова, че е била част от секта. Жената решава да прочете проповед и да му налее ракия, за да потуши  агресията на крадеца, който случайно е заварила в дома си. Напрежението обаче  ескалирала и Лещарски се ядосва на „приказките за справедливостта и Бог, които бръщолеви Томова”. След това под влияние на алкохола жената изведнъж му напомня за неговата майка. Това дотолкова отприщва агресията му, че той убива Елена по особено жесток начин.

Публичната версия на Михаил Лещарски:
Самият Лещарски споделя, че е бил малтретиран от полицаите, докато не склонява да подпише пълни самопризнанията. Той уверява, че никога не е отнемал човешки живот. Твърди, че има подозрения кой е истинският убиец на жената от Владо Тричков. Според него през 2007-ма година има още едно подбно престъпление. Жена на име Марияна била удушена и гърдата й, също била отрязана. Проверка не показа подобно престъпление.  За Елена, Михаил казва, че  я познавал, но в деня на убийството  не е бил в къщата й, а е патувал към с. Горна Кремена. Михаил отрича и омразата си към жените. Единственото, което той признава е, че е живял в пещера. Но причината не била, за да избегне правосъдието, а защото обича дивото и му било приятно да живее сред природата. Отрича също да е бил малтретиран в детството си. Казва, че е лежал в затвора за множество кражби, които е бил принуден да извърши от глад. Смята се за добър човек. За останалите убийства, за които го подозират, но нямат веществени доказателсва, обяснява само, че не познава жертвите. В съда Лещарски пледира „невинен” по обвинението за убийство по особено жесток начин на Елена Томова.

Ченгето:
За първата среща с Лещарски,  Тодор Тодоров   споделя, че  насилникът събудил съжаление в него. Пред психолога той разказва, че бил малтретиран в детството си. Спомня си как баща му го връзвал за крака и му оставял храна в другия край на стаята, за да се опита да я достигне. Така го измъчвал.  Майка му липсва в разказитеот детството му. Била е безгласна буква в семейството - майка,  която никога не е защитила детето си. Въпреки това, Лещарски обвинява за всички грешки в живота му баща си. Смята, че той му е нанесъл невероятни травми, които в последствие отлючили поведението му на злодей и убиец. Според профайлърът, злото не идва само, а се формира от средата.  Изнасилването на майката  било един вид наказание, затова, че никога не го е защитила. Затворническият период на Лещарски дооформя садистичния му профил, защото също както в детството си, и зад решетките той е бил подлаган на тирмоз и унижения от по-силните. Лещарски признава, че никога не е обичал, защото никога не се е чувствал обичан. Инспектор Тодоров допълва, че като доста серийни насилници, Михаил има дарба, с която в даден момент е опитвал балансира злодеянията си и да потушава агресията. Преди време започва да рисува картини на религиозна тематика, но не намира финансова отплата за таланта си и го зарязва като нещо вредно и ненужно.

Убиецът:
Пред екипът ни Михаил казва, че споменът му за детството е свързан с огромното желание на баща му да  го направи лекар. Той не разбирал, че детето му мечтае за друго и  че иска да рисува и да стане художник. Михаил останал неразбран и с прекършени творчески пориви. Според него с времето това събужда у него някаква скрита агресия. Често се държал странно и си позволявал да краде. Според разказа му,  майка му решава, че ако го вкарат в затвора може би ще успеят да го превъзпитат, затова измислила версията, че той я е изнасилил. Той получва присъда от 15 години. От тях излежава 13. И до днес твърди, че не я е изнасилил. Според него „жената не била добре с главата”, та затова го пратила в затвора. Лещарски казва също, че няма проблем с потентността, нито с отношението си към жените.  Твърди, че обича представителките от противоположния пол. И въпреки, че настоява, че е невинен, Лещарски смята, че ще бъде осъден за убийството на Елена. Според него, той е изкупителна жертва на една система, която не работи.  В момента той е в Софийския затвор и чака да чуе присъда и от трета инстанция. Липсва  му другар, вестник, радио. Той няма близки, нопомни, че  все пак е имало хора, които са го обичали. Някога. Той описва себе си с една дума: жертва. И се обижда, когато чете в пресата, че го наричат „убиец”.


Софийският окръжен съд  призна Михаил Лещарски за виновен за смъртта на 59-годишната Елена Томова. Лещарски бе заловен на 22 февруари в пещера край Враца. На 29 септември т.г. той беше осъден на доживотен затвор без право на замяна. Делото срещу него приключи за един ден.

***Интервютата с криминалния психолог и заподозрения в убийство са правени дни преди произнасяне на присъдата.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.