Коментирай, бедни народе…

Коментирай, бедни народе…
27-05-2014г.
20
Костадин Костов

Хората превърнаха социалната мрежа в място с прекалено много лична драма. Създателите на мрежата едва ли са подозирали за ефекта, който тя ще предизвика. Всичко започна с една обикновена игра на фермер, в която се садяха домати и се поливаха дървета. После прерасна в качване на снимки, споделяне на точното местонахождение на всеки, с кого е и какво правят. Мрежата се превърна в световен бум, в който всеки ден милиони хора отделяха прекалено много часове от времето си, следейки своите и чуждите публикации. Естествено, много медии решиха да споделят своите статии именно в социалната мрежа и това се оказа успешна стратегия за съобщаването на новини.

Оттам се поражда и проблемът, който се опитвам да осмисля чрез тази статия, която също ще бъде публикувана именно в същата социална мрежа. Как може хората да имат подобно поведение и подобни реакции за едни ужасни събития…

Понеделник/ май 2014 г.

„Тялото на откритата в морето Валя ще бъде погребано днес в бял ковчег. Валя ще бъде в бяла рокля….” – новина от известна медия. Споделена преди 2 минути. Човек трудно може да реагира на такива новина. Аз не съм познавал Валя, но със сигурност, като всеки НОРМАЛЕН човек, ужасно много съжалявам за нея и семейството й. За болката, която преживяват и за ужаса, в който трябва да живеят. Пак повтарям. Това е НОРМАЛНА реакция. И какво да видя под тази публикация…

13 души харесаха това

Това е само един от многото примери, на които се натъкваме всеки ден. Всеки път ги подминавах с явно учудване, но този път не се сдържах. Какво харесвате? Какво точно?

Белия ковчег или бялата рокля? Смъртта на една млада жена или мъката на нейното семейство? Наистина не разбирам хората. Опитвам се, но не мога. Ако конкретната социална мрежа беше по-добре създадена, трябваше да има бутон: Не харесвам. Той щеше да служи не само за досадните селфита, но и за подобни неща. Или поне общата човешка култура те кара да не го харесваш. Можеш да го коментираш, да изразиш съжаление или да дадеш мнение, но не да го харесваш. Това вече не е човешко, но може би е типично българско.

Примерите продължават до безкрай.

- Майка уби детето си (34 харесвания, 5 споделяния)

- Мъж закла жена си (60 харесвания, 2 споделяния)

- Младо момче се самоуби в Благоевград (53 харесвания, 23 споделяния)

До безкрай. До ужас. До пълна липса на всякаква логика.

Подобна участ не подминава и известните личности, за които се предполага, че са харесвани. Носителката на титлата „Мис България” Ивайла Бакалова претърпя инцидент в любимия ми български реалити формат – Къртицата. В официалната страница на предаването публикуват новината. Няколко секунди по-късно вече я има в знайни и незнайни страници. Хиляди харесвания и още толкова коментари. И то какви коментари:

- Нека й е.

- Заслужава си го.

- Да пукне дано.

- Интригантка, заслужава си го напълно.

- Колко ли пари ще вземе сега.

- Дано осъди всички, ама ще стане милионерка тая.

Отново аз ли не разбирам или просто хората са станали прекалено злобни? Как може да пожелаеш на някого, на друг човек, подобно нещо?! Как може да се радваш, че е претърпял инцидент и да съдиш, че се е случило, защото имал определено поведение.

Коментарите не подминават и по-неизвестни хора като мен. Изключвам гнусните коментари на хора, които били спали с мен, както и с половината автори на сайта. Явно без да знаем, сме делили еднакви партньори. Направи ми впечатление това, че хората не могат да се аргументират.

Аз приемам критика. Дори я искам и дълбоко подкрепям. Но не разбирам псуването и поставянето под общ знаменател. Тези две характерни черти на българина. Ето, дори и аз поставям всички под един знаменател. Но няма как да се обърна конкретно към някого. Ако можех, бих го направил.

Бих попитал защо има толкова злобни хора, които пишат коментар, без дори да се замислят, че нараняват някого. Хора, които харесват публикации, от които трябва да ти се плаче. Споделят истории, които не бива дори да са се случвали. Изказват мнение за животи и съдби, които са прекалено тежки, дори да бъдат прочитани.

Затова помислете добре какво правите в същата тази широко използвана социална мрежа. Да, тя не е истинският живот, но е доста добър барометър за избора и навиците на народа. За неговите ценности и липсата на всякаква човещина. Забравете за малко…. за себе си. Помислете за другите. За тези, които вече ги няма и от тях е останало само една новина, която ще бъде актуална 24 часа.

За финал искам да напиша само още едно нещо. Помислете добре преди да харесате нещо. Все пак целта на мрежата е да се забавляваме и разтоварваме, а не да се вкарваме в онлайн скандали и драми. Животът ни е прекалено тежък и прекалено беден, за да си го усложняваме допълнително.

И помислете преди да споделяте и пишете „нека ти е”, защото не знаете в утрешния ден какво може да се случи на вас. Със сигурност на вашата майка няма да й е приятно да прочете подобно нещо под публикация за детето си.

Успешна седмица!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.