А вий, вий сте идиоти!

А вий, вий сте идиоти!
04-10-2013г.
37
Ева Истаткова

Кой е Спас Панчев? Това е човекът, който най-безгрижно заявява, че на политиците не им пука за здравето на нацията. Г-н Панчев е зам.-председател на ПГ на Коалиция за България и наскоро съобщи, че забраната за пушенето на открито ще падне още тази зима...

Така.

Кой е Спас Панчев? Не ми се искаше да знам. И знаете ли – това име е най-малкият проблем. Можете да го сложите на всеки човек, работещ в  Парламента, който смята, че цигареният дим ще изкара липсващите пари за държавата. Това име отива на всеки, който е готов да продаде здравето ви.

Например, Сергей Станишев бил казал – „Това е добра новина за мен”. Станишев бил пушач. Благодарим Ви, г-н Станишев, от името на белите ни дробове!

Павел Шопов от „Атака” бил казал – „Ние сме категорични, че забраната трябва да падне”. Благодарим Ви, г-н Шопов, от името на неродените ни деца!

Драги ми смехурковци политически,

благодарим ви, че се откривате сега така ясно и ярко пред нас! Иначе как щяхме да сме сигурни, че толкова много не ви интересува животът ни?! Дори от етикета не ви пука... Дет‘ се вика, можеше да направите като Хю Грант, който играеше в „Наистина любов”, министър-председател. И звънеше любезно на хорските врати, за да ги поздрави за Коледа. Не, че това променя живота на някого, но поне напомня, че и политиците притежават човещинка. Някаква поне.

Не проумявам – понятието „морал” наистина ли е отживелица? А какво е станало с понятието „здрав разум”? Защото, да дойдеш на власт, да твърдиш, че искаш да промениш за добро ситуацията в България и да премахнеш една от малкото смислени забрани в държавата... не ми изглежда дори нормално.

И не е. Колкото и политическото, и публичното говорене да се опитва да подмени смисъла на нормалността.

По темата – забраната за пушенето, чух небивалици на килограм. Че така и нямало да се спазва забраната, та по-добре да я махнем. С тази логика, Аристотел ще се обърне в гроба. Честно. Ами дайте да се откажем от Наказателния кодекс, щото така или иначе законите се нарушават. Дайте да не се борим с корупцията, щото така или иначе всички я практикуват. Дайте да не ядем, защото така или иначе – ще огладнеем.

Не изпитвам свян да кажа – такава логика е примитивна, и е позорно въобще да водим дискусия кое е „по-добре”. Защото няма „добре”, когато говорим за отрова. Разберете, няма добре.

И една новина! Ние НЕ СМЕ в цивилизования свят. Защото в този свят такъв тип дискусии се смятат за ретроградни, най-малкото. И въобще не се водят.

В адекватните общества има яснота по въпросите на доброто и злото. Не се убива, не се краде, не се мами.

В държава като нашата, ако ще в Десетте божи заповеди да беше записано, че не е редно да се пуши на закрито и да се тровят хората наоколо, пак щеше да се намери някой Спас Панчев да опровергае Откровението.

Откровението не е удобно за политиците. Не им е изгодно. За тях е важно – да разделят нацията на пушачи и непушачи и да си прокарват интересите.

А най-странно от всичко е знаете ли кое, че Ларс фон Триер не е българин. А е  автор на филма „Идиотите”. Наистина се чудя откъде ли е разбрал...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.