Екзорсизъм 2: Ритуалът

Екзорсизъм 2: Ритуалът
29-09-2013г.
312
Ева Истаткова

Беше страшно. По пътя за Варна, все още не знаехме това. Но, като прекрачихме прага на дома, в който едно момиче лежи от седмици и не става от леглото си, а целият апартамент е пропит от особената миризма на.....злото – разбрахме, забъркали сме се  в нещо.

Екзорсизмът е повече идея от филмите. Прилича ти на фантасмагория. Кой вярва в духове в наши дни? Бяхме почти скептични към това, че в един варненски апартамент живее момиче, обладано от зли духове. Предполагахме, че майката на момичето, леля Иванка, ни е повикала ей така, защото това е  нейният начин да се справи с психическите проблеми на дъщеря й.

Но, ето какво заварихме там.
От вратата, влизаме в не много широк апартамент. Мирише странно. И не е много светло. Навсякъде по стените, във всички стаи има картини. Според отец Гелеменов, който дойде да проведе екзорсисткия ритуал – тези картини са  сатанистки. И си склонен да  му вярваш, защото те изобразяват....страховити неща, като – Исус с клоунски нос и бебе, забучено на нещо като прът....Стреснахме се от картините и от погледа на майката, която е убедена, че  дух с  името Ибрахим живее в тялото на дъщеря й. Истината е, че  тази жена е толкова убедителна в  разказите си, че по някое време, докато правим интервюто с нея, от съседната стая, където е дъщерята, почти можеш да  чуеш Ибрахим....

Когато влязохме в стаята на обладаната от духове жена, стана още по-тягостно....Нагласяме камерите, очакваме отец Гелеменов, преглеждаме всичко ли е  тук за  предстоящия  ритуал – питка, здравец, свещи и още куп неща, необходими за гонененто на зли духове....

Обладаното момиче лежи на кревата, почти завито през глава. Усеща ни, че влизаме и леко се  надига. Погледът й е нервен, очите й непрекъсанот бягат наляво-надясно, гласът й е  дрезгав и забързан – сякаш бърза занякъде да  каже нещата, които казва. И повтаря въпросите си непрестанно, докато не й се  отговори. Странни въпроси задава, като например – коя година си роден. Зададе този въпрос над 15 пъти, докато не й отговорихме.

Минути преди отец Гелеменов да влезе в стаята, сме леко притеснени от реакцията на обладаната Светлана – защото всеки знае, че  демоните се страхуват от свещеници. А, когато си вече втори час на това място, на което бяхме ние, вече почти вярваш, че демоните са  наоколо. Самата тя изкрещя няколко пъти, че не иска да идва поп.
Отец Гелеменов влезе, запозна се  със Светлана, а тя....се съпротивляваше на случващото се.
Карбовски й подава едно кръстче. Просто да го вземе при нея и да  го подържи, обаче – тя започва да крещи – не искам, не искам, Карбовски махни кръста!! И не иска да  го вземе. Карбовски я пита защо, а тя само се съпротивлява и казва – това не  е моят кръст! Карбовски оставя кръстчето на масичка, поне на 4 метра от леглото на Светлана. Тя лежи. И по едно време истерично започва да крещи – „Карбовски, обърни кръста! Карбовски, кръста!!!”....Но тя не може физически да види от леглото....на масичката, как е поставен кръста....По какво разбра, че наистина кръстът е обърнат, няма отговор.

Странностите не спираха. Уж, Светлана не искаше поп, обаче в  един даден момент от ритуала, започна да  моли отец Гелеменов да  я докосне по ръката, да подържи ръцете й.

През цялото време, встрани, до главата й, майка й седеше и я напътстваше....Докато Гелеменов гонеше Ибрахим, за  който каза, че най-вероятно бил дошъл от турски гробища, ние се оглеждаме наоколо. Всички в тази стая са  убедени, че  има зли демони в тялото на момичето. Самото момиче, изглежда наистина зле. Мирише наоколо зле. Момичето крещи, ако искаме да махнем или дори да преместим някоя от зловещите картини, висящи по стените на стаята. И те, картините, демонично надничат към случващото се.

Това наистина се казва страх. И той спира, когато излезеш извън този варненски апартамент. На улицата – където с облекчение установихме, че има и друг живот. В, който няма Ибрахим, няма лоша миризма, няма треперене зад камерата и далеч изчезва предположението, че злият демон при ритуала може да се всели дори и в  теб.

Просто, екзорсизмът е страшно нещо. Дори само представата за него, повярвайте ни.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.