Тихата война. Засега

Тихата война. Засега
23-08-2013г.
40
Ева Истаткова

Новини от последния час: Германия ще въвежда трети пол, според вестник Der Spiegel. От края на 2013-а, в акта за раждане, освен „мъж” и „жена”, родителите ще могат да отбележат пола на бебето си и като „неопределен”... Да. Вече в немските паспорти, ще виждате не само „m” за мъж, “w” за жена, но и вероятно “u” - за неопределен. Ето такъв е животът ни в новия свят. Неопределен и неясен.

Съвременните хора като че ли изпитват истинска непоносимост към границите, към всяка норма. В същото време - искат ред. Е, няма как да стане. Животът с много „зависи” и „може и така” не е сигурен. И води до войни.

Вие сигурно си мислите, че най-голямата война у нас тия дни е тази срещу политиците? Войната на улицата срещу властта? Войната на добрите срещу лошите? Е, не е. Докато пием от „амброзията”, наречена „BG политика”, в  живота ни се случват неща, за които трябва да се внимава.

Става дума за една тиха война, битката на различните светове, които не се харесват един друг.

Гейовете и не-гейовете.

Да си спомняте, че преди месеци в Бургас имаше анти-гей протест? Че хора, подкрепящи идеята за традиционното семейство излязоха на улицата, за да спрат „покварата” на ЛГБТ хората? Ами, то в този политически шум, сигурно не сте видели булките и младоженците, които вадеха плакати – „Само мъж + жена = дете”, „Бог създаде  Адам и Ева, не Адам и Иван”, „Не искаме Содом и Гомор” ...

А Германия въвежда трети пол.

А по света, седят стена срещу стена, в две редици хора: хомо срещу хетеро. Вижте Русия – наложиха наказания за хомосексуална пропаганда. Руските депутати приеха закон, с който се предвиждат тежки глоби и присъди за всеки, който реши да пропагандира „различната сексулана ориентация” сред непълнолетни. Еднополовата любов не може да се представя в положителна  светлина в Русия. Нито от руснаци, нито от чужденци. И точка.

В Белгия протестираха срещу този руски закон.

Във Франция пък, един 23-годишен студент - Никола Бернар-Бюсе получи ефективна присъда – 4 месеца затвор, заради участието си в протестите срещу закона за еднополовите бракове.

Френският кмет Жан Мишел-Коло отказа да венчае гей-двойка с думите: „Всеки прави, каквото си иска, след като се затвори в стаята си, но, ако някой поиска аз като кмет да утвърдя това, ми е много трудно да го понеса”.

И още – легитимирането на „трети пол”  се обсъжда и в Австралия, и в Норвегия...

Сега разбирате ли, че най-голямата война не е в политиката, тя е помеджу ни... И има лагери. Има въвеждане на нови ценности. Има стари такива. Но като цяло, никой не признава, че  живеем в тази война..... Защото си изградихме толерантен свят, в който не се говори за проблемите. За да не обидиш някое малцинство или нечии права. И утре ще се събудим шокирани от придошлото бъдеще. Ще видим, че дълго непризнавата война помежду ни вече взима своите жертви. Животът с широко затворени очи сега, ще изсипе тонове проблеми утре. Не, защото третият пол ще владее света, а защото в света ще има много хора, изненадани от това. И войната за „кой е прав” ще започне постфактум.

Вижте фейсбук записки на хора от анти-гей лагера:

  • „грях е жена с жена да живее или мъж с мъж, никъде в библията не го пише това, а пише, че Бог е създал Адам и после Ева, а това, че вие самите искате да живеете по този начин, си е ваш проблем”
  • „Бог е изгорил Содом и Гомор заради хомосексуална мерзост и сексуална разпуснатост, такива ще бъдат приети само след покаяние затова, което са и обръщане от грешните пътища”...
  • „човек не се ражда хомосексуален, това е въпрос на избор!”
  •  „ а относно защо сме против гей браковете и осиновяването, ами....ако днес приемем това, какво следва? Защо една семейство да не е от бисексуални, от 2-ма мъже и 2 жени.....или едно дете да няма трима бащи?”

Ето това е войната на световете. Едните искат трети пол. Другите вярват, че хомосексуалността е поквара. Но всички заедно са слепи за назряващия конфликт. И това ще е конфликт на псведо-толерантния ни свят. Конфликт, роден от неотговорения въпрос „кое е нормата, кое е редното?”.

Едните искат свят на различности...

Другите защитават християнските разбирания....

Третите използват противоречията, за да правят политика....

Неслучайно, Томас Хобс беше казал – „човек за човека е вълк”, като е имал предвид, че хората, по природа не можем просто да възспрем агресията си, освен, ако не сключим обществен договор. Освен, ако не се съгласим да бъдем контролирани от могъщата сила на властта. Е, както виждате – властта днес е силна само в угаждане на самата себе си, така че, май имаме два варианта – да живеем като вълци или да подпишем нов обществен договор, в който да започнем отначало: кои сме ние и как трябва да се живее?

Всичко останало е тиха война. Тиха – засега. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.