Дъщерите на телевизията

Дъщерите на телевизията
16-07-2013г.
45
Ева Истаткова

Ако вчера сте гледали „Мис България 2013” и сте останали с впечатлението, че момичешкото и женското е нещо суетливо, нагласено и лековато – то проблемът е ТОЧНО във вашия телевизор.

Може би, като слушахте тези момичета, си казахте: те са глуповати; те говорят на диалект; те нямат ценности; те надали могат да работят нещо; те вероятно имат ужасно бедна обща култура, а връх в литературните им постижения е прочитането на Пауло Коелю или Хорхе Букай; или дори по-лошо, казали сте си – те са завършили право или финанси и мечтаят да обиколят целия свят, но всъщност чакат своя спонсор, с който да обиколят този цял свят...

Вероятно, изобщо не сте се изненадали от тези момичета... Сигурно вече отдавна живеете с мисълта, че новото поколение жени са такива – продажни, повърхности и безинтересни, извън телата си.

Обществената мантра, че новите българки са силиконови търсачки на богаташи е абсолютно задължителна.

Чувам я от почти всяка уста. „Ами да, такива са – к*ви, които мислят само за пари и ноктопластика”. Това е тоталната, приета от всевъзможни хора теза, която не търпи оспорване: новите ни жени са с ценностна система, сходна с тази на миялната ви машина – трябва да я зареждате редовно и работи добре само, ако е скъпа...

Обаче.

Знаете ли, че тази представа всъщност не е ваша?

Тя е идеалният сценарий за ТВ продуцентите.

Тя е съвършеният продукт, който ще осигури рейтинг.

Очакването на новата Златка....е онова, което ще изплати парите на всяко шоу и ще продаде всеки вестник.

Повярвайте ми, никой продуцент не иска да направи шоу за „Новата Мария Кюри” или риалити с гении. Защото ТОВА не се гледа. И съответно – не носи пари. На медиите им е супер удобно да обслужват обществени мантри като тази за кухите алчни барбита, които населяват България. На тях не им се налага дори да лъжат. Просто подбират това, което СЕ ОЧАКВА. Подсилват го. Задават му въпроси като този – „Знаеш ли каква е разликата между селянин и селяндур?” (към момиче, родено в провинцията, истински етичен въпрос!), с неизменното нетърпение, че това момиче ще отговори някоя глупост, на която после всички ще се смеят, подигрват и ще пишат високомерни статуси във фейсбук.

Медиите (в които съзнавам, че дори и сега се намирам самата аз) не направиха голяма услуга на държавата ни. Тъкмо обратното. Медиите, и в частност телевизиите като тяхно най-мощно проявление, поддържаха и поддържат най-вредните мантри на общността.

Мантрата – чалга.

Мантрата – всички са маскари.

Мантрата – тука е така.

Всичко, което тези мантри възпроизвеждат, е живот с малко пари, малко идеи и малко добри намерения. Живот, който можете да гледате по телевизията. Всеки ден.

Тези момичета, за които сте готови да се срамувате сега, всъщност са дъщери на телевизията.

А всички ние, родихме тази телевизия. Защото я гледахме и гледаме точно, каквато е.

И дори не мечтаем да бъде друга.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.