Как пишеш: Тома Марков

Как пишеш: Тома Марков
04-11-2011г.
199
---
Носител е на Националната награда за Поезия, която печели през 2000 година за за "Героин.Rec", а през 2001 наградата за книга на годината на "Литературен вестник", отново за същата книга.
През 2008 година печели литературното състезание "София: Поетики" с изпълнение на рап-диалог с Теодора Николаева на "Поема от зимата", след като публиката го поставя на първо място.
Носител на Златния медал на Европейската академия за поезия в Люксембург, като също е и най-младият награден поет. Номинацията на Тома Марков е направена от Ирландия за стихотворението "Не мога да ти обещая, че ще съм добър човек".

Създател е на литературния кръг „Бързалитература“, определян от него като "лейбъл" и "групировка", в който влизат още българските писатели Момчил НиколовРадослав ПарушевСтефан Иванов. Тома Марков е редактор на книги наХайнер МюлерЧарлз БуковскиЛюбомир Левчев, на книги на авторите на "БързаЛитература", както и на много други. Автор е на пиесите: „Забравен от някого тромпет“, „Кофите“, „Боливуд“, както и на „Трима със сиви шушляци“ в съавторство с Мартин Карбовски.

Работил е за списанията „Егоист”, „Плейбой”, „Мениджър” и е публикувал в Poetry Magazine, както и ORIENT EXPRES, Лондон, под редакцията на Фиона Сампсън.

Известен е с колоритния и театрален начин, по който представя литературата пред публика. Някои от четенията си осъществява в салона на "Театрална Работилница — СФУМАТО",  където почти шест години е работил като сценичен работник.

С любезното съдействие на www.azcheta.com

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.