Пътеводител на галактическия Бар-Стопаджия

Пътеводител на галактическия Бар-Стопаджия
30-10-2011г.
52
Симона Милкова
Тази течност често служи за социална смазка, улеснява релаксацията, осигурява удоволствие, предразполага към добро настроение, прави ни по-общителни и малко по-разкрепостени. Самите названия алкохол (ар.) и спиритус (лат.) означават дух и еманация.

Понякога напитката дори сваля задръжките ни и често увеличава насладата от храненето. Всички тези положителни страни обаче изключват злоуботребата с алкохола.

Днес най-експлоатираните места за пиене са баровете. Коренът и произходът на понятието бар идват от английската дума barrier, в превод на български означава, преграда, ограничение. Тези значения на се покриват напълно с първите сведения за този тип места. Първоначално това са били заведния за напитки и цигари без места за сядане. Едва през 16 век се забелязва съществено подобрение в обслужването, а в наши дни собствениците са готови да разглезят до крайност клиентите си, само и само, за да имат такива и да оцелеят сред жестоката конкуренция. Думата доста е разширила значението си в наши дни. Има много нови места, които се различават съществено от стандартната представа за бар, например: вариате, казино, клуб, диско-бар, дневен, лоби, кафе, коктейл, нощен, пиано и безброй други атракциони за възрастни.

Не лесна задача се оказа обаче да се открие кое е първото официално питейно заведение. Според рекордите на Гинес най-старата кръчма в Европа е "Sean's Bar" в Ирладния. Създаването му датира от 900 година. Древни останки са разпръснати около мястото, за да доказват неговата автентичност. Намерените монети, сечени от различни наемодатели за бартер с техните клиенти, също датират от девети век. Днес част от тях са изложени в Националния музей на Ирладния, а друга са в кръчмата.

Има и други заведения в Ирландия и Англия, които са се опитвали да предявяват претенции към титлата за най-старата кръчма. В Англия „Ye Olde Trip to Jerusalem" (основана през 1189 г. сл. Хр.) се бори за същото признание. Brazen Head в Дъблин, създаден 1198г. , отдавна се е самообявил за най-стария пъб, но за момента носител на титлата си остава "Sean's Bar".

В 21 век обаче баровете и техните производни за хиляди. Разнообразието също е безкрайно. Хиляди са и собствениците, които се състезават в надпреварата да утоляват жаждата на възможно най-много гърла. В световен мащаб не може да имаш просто помещение с маси и столове и няколко бутилки зад бара. Трябва да предлагаш уникати на разглезените и пренаситени клиенти. Ето и няколко от най-екстравагантните новаторски решения в бар индустрията, които всеки уважаващ себе си бар-ценител трябва да изследва.

От около две години успешно работи първият кокаинов бар в света. Казва се Route 36 и се намира в столицата на Боливия. Местните жители се жалват от нашествието на неразумни туристи, които денонощно висят в Route 36. Собственикът на бара се гордее с качеството на кокаина, а посетителите си отиват вкъщи изключително разочаровани, защото не могат да намерят никъде подобен ефект. Цената на грам висококачествен кокаин там е около 10 долара, а за сравнение цената на същото количество от опиата във Великобритания е около 100 долара.

Светът се гордее и с други интересни места за пиене - като бара на хобитите във Филипините. Къщата на малките човечета се намира в Манила и е изключително интересно заведение. То е посеветено на небезизвестните герои на Толкин. Мястото е единственото в света, което притежава обслужващ персонал от джуджета и хора с много нисък ръст, които след две-три бири наистина биха могли да се превърнат в същински хобити. Декорът е очарователен и най-малко заради него си заслужава високите хора да се приведат, да влезят и да пият по едно. Цялата атмосфера е приказна и след няколко напитки току-виж отнякъде се появил и Фродо.

Израел ни изненадва с друг вид заведение, наричано "Звездата на Червено море". Барът се намира пет метра под водата. Red Sea Star прилича на водното царство на Посейдон. Столовете във формата на цветни медузи приканващи посетителите на по питие. Ненадейно и малката Русалка би доплувала на хоризонта, който откриват подводните прозорци. Лампи във формата на морски звезди, греят над чиниите пълни с морски дарове. А гледката навън наистина спира дъха.

Тематиката на най-лудите барове е разнообразна. В Палма де Майорка за по-разкрепостените има и порно бар. Заведението залага на онези, които лесно се поддават на алкохол и секс. В този разкрепостен бар, който изпие 10 текили, получава награда - прави безплатен секс с някоя танцьорка... на сцената. На пръв поглед заведението, наречено "Рай", изглежда като нормална дискотека, но след 3 часа сутринта градусите се покачват и всеки поетител трябва да има предвид, че не е излючено да бъде въвлечен в оргия. До края достигат шестима мъже. Останалите са публика, която аплодира изпълнениетоо на най-добре представилият се участник.

Московчани са доста по-директни. Руската столица е известна с разнообразието - има от всичко за всеки. От библиотека бар до гол бар. В "Золотоя кошка" има едно единствено условие, за да бъдеш допуснат - трябва да оставиш всичките си дрехи в гардеробната. В легендарния бар се влиза без дрехи и без бельо.

Бар НАСА в Индия със сигурност е едно от малкото места, където персоналът е облечен в австронавтски костюми, а декорацията е като в совалка. Там ценителите могат да утоляват жаждата си на маси закрепени за ракетни стойки и да пълнят очи в космическа гледка, която се вижда през илюминаторите.

Албатрос е бар в Токио се гордее със свойте малки размери. В него с големи усилия се напъхват десетина човека. Мястото е триетажно и прилича на продълговата дупка. Пространството е толкова малко,че барманът подава питиетата на хората от втория етаж през мъничък процеп над главата си. На третия етаж малкото гости са снабдени с телефони, та да могат да си поръчат нещо. Мини барът се намира на култува уличка, която местните наричат "опиканата алея", тъй като доскоро всички барове там са деляли обща тоалетна – самата улица

Не на последно място сред екстравагантните барове е онзи, в който отиваш и ако обидиш бармана, получаваш безплатно питие или закуска. Подобно удоволствие предлага Валенсия. Барът „Каса Поко" е щедър към всеки, готов да нахули персонала. Барманите разкриват, че за да получи клиентът нещо безплатно, обидата трябва да е наистина оригинална. Необичайната концепция очевидно работи, тъй като вече над 70 години хората идват, за да изпуснат напрежението докато ругаят.

В Швеция пък се намира абсолютният леден бар, който е отворен само през зимата, тъй като след това се стопява. Това е първият по рода си леден бар, в последствие такива са открити и в други студени страни (Русия, Финландия). В Антарктида пък е разположено друго студено заведение - Faraday Bar е част от украйнска изследователска станция. Там учени и метереолози отоляват нуждата от аперативи и компания. Ледените кръчми предлагат дебела екипировка преди влизане. Традиционната напитка в тях е водка в чаша от лед, а мезето - кисели краставички. Температурата, която се поддържа в тези заведения е около 20 градуса под нулата, а за топ клиенти се считат онези, които успяват да се забавляват там максимално дълго време.

Останки от гигантски извънземни чудовища се помещават в барa на костите в Швейцария. Интериорът на странното заведение праща клиентите директно във филм на ужасите. Създателят на обстановката е Ханс Руди Гигер - носител на "Оскар" за най-добри специални ефекти. Той очевидно е използвал всичките си умения за създаването на своя бар. Ужас, страх и възхищение изпитват престрашилите се посетителите, а ако случайно пийнат и поостанат могат да се порадват и на компанията на Пришалеца.

Всяка година в света се създават нови и нови барове, всеки характерен със своята собствена атмосфера, оригиналност, въображение, лудост и желанието да донесе наслада на посетители и печалба на изобретателните си собсвеници. У нас за съжаление единствената атракция са ниските цени, насърчаващи алкохолните забави. Не е тайна, че германски, британски и скандинавски компании се впускат в алкохолни приключения в България.

Родната дестинация не се слави с изобретателност, но пък опитва да компенсира с изобилие. И съдейки по скока на чужди туристи тази година не е невъзможо и ние някога да попаднем в Пътеводителя на галактическия бар-стопаджия. Световните тенденции обаче сочат, че просто алкохол отдавна не е достатъчен, за да се класираш. Трябва да си пръв, единствен и качествен. И ако все още не можете да си позволите такова качество и посещение на топ бар дестинациите, ползвайте родните, но консумирайте умерено.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.