Как Робин Худ стана "Скиминг турист"

Как Робин Худ стана
30-10-2011г.
32
Симона Милкова
Лятото дойде и хората се превърнаха в туристи. Но има една особена група, които не отиват на къмпинг или на обикновена екскурзия в чужбина. Те са т.нар „скиминг туристи". Обикновено са млади момчета с бърз ум и сръчни ръце. Заради тях, само ден след като си вземеш заплатата, можеш да останеш и без един лев в картата. Те бъркат в портмонетата от разстояние, не оставят отпечатъци и следи и изчезват така внезапно, както са се появили. Може би най-добрите крадци на пари от банкомати в цяла Европа са точно тези български момчета. Обикалят Стария континент като обикновени туристи, но все ги тегли към машините за пари. В последните години започнаха да развиват бизнеса си и в границите на страната, защото все повече българи ползват ежедневно дебитни или кредитни карти. Наскоро се появи информация, че само за последната половин година изтеглените легално пари в брой у нас са над 7 милиарда лева. Този факт се оказва апетитна хапка за родните ни престъпници.

Тези момчета се срещат навсякъде. С малко повече късмет може да има такива и в приятелския ти кръг и ти да не подозираш. След много разговори и проучвания в крайна сметка стигаме до Виктор, който се занимава именно с източване на пари от банкомати. Той се съгласява да ни въведе в неговия свят, в който се прескачат четци, панели, скиминг усторойства, изкуствени жлебове, пластики, микрокамери за проследяване на ПИН-а, записвачки. Това е част от техниката, с която разполага един добре оборудван крадец. Всеки може да си ги купи свободно от интернет, а ако е малко по-изобретателен, дори да си ги сглоби сам.

Виктор е симпатично 20-годишно момче. Студент е и от близо две години „бръмчи" по чужбина. Не прекалява с криминалните пътувания и след всеки удар, почива по няколко месеца. Работи с група приятели, около 5-6 души. Повечето от тях също са студенти на възраст между 20 и 30 години. Имат си и легална работа, често семействата им дори нямат финансови проблеми, които да ги подтикнат към кражба, но истината е, че източването на пари от банкомати е допълнителен и сладък доход, който освен пари носи и огромно количество адреналин при успешен удар.

Виктор се съгласи да ни покаже как става врътката. Най-напред трябва да се намери банкомат без видео наблюдение. Следващата стъпка е да се монтират устройствата. Сива пластика, наподобяваща досущ горната част на банкомата, с монтирана в нея скрита камера, се залепя за горния ъгъл на екрана. Когато жертвата дойде и набере ПИН-а си, микрокамерата записва всяко едно движение и цифричките на кода попадат директно при крадеца. Виктор ни посъветва да закриваме кода си с ръка, не за да го скрием от някой зад нас, а да попречим на скритата камера да заснеме шифъра за картата ни. Следващата стъпка е да се монтира скимера или, както го наричат, „устата". Това е изкуствен жлеб, който се слага на процепа на банкомата. Специалното устройство сканира картата на жертвата, сваля информацията от магнитната й лента и я записва. Данните, които получава крадеца, са комбинация от числа от 1 до 9. За улеснение, пред тях има час, който показва кога точно са теглени пари от картата. Този час помага на престъпниците да синхронизират пин кода и данните от магнитната лента, за да не би случайно да се опитат да ударят една карта, а да разполагат с кода на друга. Следва свалянето на информацията от микрокамерата и скимера. За да стане възможно това, Виктор се нуждае от записвачка. Чрез нея ще прехвърли информацията от картовата магнитна лента върху нова пластика. С новата си придобивка изобретателното момче вече може да отиде спокойно до всеки банкомат и да си изтегли пари от дубликата на картата, който току-що си е направил. Дефакто, клонинг на дадена дебитна или кредитна карта, може да стане абсолютно всяка пластика с магнитна летна върху нея. Всичко приключва за 15 секунди. Толкова му е необходимо на Виктор, за да постави скиминг устройствата.

Момчетата, които действат в чужбина, не теглят пари на място. Те просто събират информация от много карти. Пълнят микрокамерите и "устите" с данни и се връщат в България, за да клонират пластиките и да изтеглят парите от тях. Сефтето на Виктор е било в Гърция. За няколко часа успява да изтегли 2500 лв от 7 карти. Но това са дреболии. Той работи само за себе си. Гледа да не прекалява и все още има някакъв страх да не го хванат. Мечтае да направи големия си удар и да се оттегли от бизнеса. Удар според него са 80 000 евро. Толкова му трябват, за да започне да се занимава с легален бизнес.

Когато са на „евротурне" нашите мошеници не си позволяват да злоупотребяват с български карти. Или поне така твърди Виктор. Карти на инвалиди също не се пипат. Изобретателните апаши се опитват да имат някаква съвест. Основно се търсят богати чужденци. Предпочитат се кредитни пред дебитни карти, защото имат по-големи лимити и са по-доходоносни. „Понякога, докато жертвата се усети, можеш да теглиш с месеци от картата му. Имах случай, в който в продължение на една седмица картата пускаше по 600 лева на ден."

Момчетата като Виктор, които не се престарават в бизнеса, успяват да си докарат по 20 000-25 000 лева на година и обикновено работят за себе си. Ако трябва да се отчитат на някого или са попаднали в структурите на мафията, това са парите, които трябва да правят на месец.

Лятото е най-силният сезон за картовите измами. Виктор разказва, че ако реши да бръмчи по морето, едва ли не трябва да се зареди там още от пролетта, за да може да си монтира устройствата. Не защото през лятото в курортите полицията е повече, а защото ако пристигнеш в разгара на сезона е почти невъзможно да се добереш до банкомат без поставено устройство върху него. Конкуренцията е убийствена.

Скоро Виктор заминава за морето, за да олекотява бюджета на разсеяните западни туристи. Има един особен маниер при тези момчета. Те се чувстват едва ли не като наследници на Робин Худ. Взимат от богатите и дават на бедните, т.е. на себе си. Тези 20-годишни младежи са онова загубено в прехода поколение, което не знае какво е било преди и понеже няма ясни политически пристрастия, не може да си представи какво ще бъде след 10 години например. Живеят ден за ден и похабяват умствения си потенциал и техническата си грамотност, за да крадат нечия заплата от картата му. До тук е стигнала изобретателността на българина. Създали сме властелина на банкоматите, който утре може да източи дори картата на собствената си майка.
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.