ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ
26-07-2021г.
37
Гост-автор
ОТВОРЕНО ПИСМО
До
г-н Манфред ВЕБЕР,
Председател на групата на ЕНП в ЕП
Уважаеми г-н Вебер,
На 23 юни т.г. български медии разпространиха резюме от видеотелефонния Ви разговор с г-н Бойко Борисов, лидер на партия ГЕРБ - член на ЕНП и бивш министър-председател.
Разговорът е бил във връзка с предсрочните парламентарни избори, провели се в България на 11 юли.
В него Вие сте цитиран да уверявате г-н Борисов : “ Бойко, имаш много работа. ЕНП те подкрепя, стоим твърдо зад теб. Разчитай на нас. ‘’
Преди да продължите да подкрепяте г-н Борисов е добре да се запознаете с десетките доказателства за измами, кражби и корупция при управлението му, извадени на бял свят от служебното правителство с министър-председател г-н Стефан Янев. Според вицепремиера и министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков над 8.6 милиарда лева ( 4.4 милиарда евро ) са били подарени от ГЕРБ на фирми и частни лица, близки до бившите управляващи. Това значи откраднати от обществения ресурс. Смята се, че годишно в България са се крали около 10 милиарда лева. Част от тези пари са от фондовете на ЕС, предназначени за икономическото развитие на страната и гласувани с Ваша подкрепа. Не мога да допусна, че Вие и ЕНП ще подкрепяте политик, допуснал и, според преобладаващото мнение, насърчавал и облагодетелствал се от кражбите и измамите по време на неговото управление.
Ако информациите за гигантските злоупотреби на ГЕРБ още не са стигнали до Вас, съмнително е да не сте запознат с недопустимо просташкия език на подкрепяния от Вас неин лидер, включително по адрес на европейските му колеги. Аз не съм чувал през последния половин век друг министър-председател на която и да е държава да си е служил публично с толкова обидни и нецензурни изрази. Благоприличието не ми позволява да ги цитирам тук, но ако проявявате интерес, мога да Ви ги изпратя отделно. Ако и те не разколебаят твърдата Ви подкрепа за бившия ни министър-председател, значи Вашите ценности нямат нищо общо с нашите и не заслужават вниманието ни.
А ако посланието Ви до г-н Борисов е било само предизборна любезност, мога да Ви уверя, че сте си хабили времето да формулирате подкрепа. Тук никой не се интересува от Вашето или на ЕНП мнение за определяне на политическата си ориентация. През 2001 г. Вашият предшественик г-н Вилфрид Мартенс също подкрепи горещо предизборната кампания на г-н Иван Костов, след което подкрепеният загуби катастрофално и завинаги изборите. Предполагам, че Вашата намеса в нашата предизборна кампания ще има същия ефект върху политическото бъдеще на ГЕРБ и г-н Борисов.
Моля приемете, г-н Вебер, уверенията в моето уважение към Вас.
 
    Автор: Васил Василев, журналист- фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.