Отказват достъп на българските медии до мача Джошуа - Пулев

Отказват достъп на българските медии до мача Джошуа - Пулев
08-12-2020г.
6
Гост-автор

Нито един български журналист няма да бъде допуснат да отразява на живо битката за световната титла по бокс в тежка категория между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев.

Едно от най-значимите събития с участието на български спортист за последното десетилетие е тази събота (12 декември) в "Уембли арина" в Лондон.

До безпрецедентната дискриминация спрямо родните медии се стигна, след като от промоутърската компания и организатор на гала-вечерта Matchroom Boxing Limited отказват съдействие на българските медии, изявили желание да пътуват за Англия.

Специално за мача на Пулев и Джошуа, Matchroom Boxing Limited бе оторизирана от британските власти и по специално от държавния департамент за медии, култура и спорт да издава на желаещите журналисти специално одобрено от властите писмо за освобождаване от задължителната 14-дневна карантина. Документът, известен като Quarantine Exemption, се прилага в случаите, в които граждани, които не пребивават постоянно в Обединеното Кралство, влизат на територията му по бизнес причини.

Случаят с българските представители на медиите е именно такъв.

Управляваната от Еди Хърн мениджърска компания обаче упорито отхвърля възможността да позволи присъствието дори на един наш репортер или фотограф, както на събитията преди двубоя - открит ден на медиите в сряда, пресконференция в четвъртък и официален кантар в петък, така и на самата среща. Въпреки предоставените гаранции за пътуване до Острова - самолетни и хотелски резервации, както и направените у нас PCR тестове, молбата за акредитации на всичките 12 български журналисти, сред които е и екип на bTV, не е удовлетворена.Оправданието на Matchroom Boxing Limited се сменя динамично, с всеки следващ ден.

Преди седмица, на медията ни бе обяснено, че за нуждите на журналистите в хотела, в който са настанени и поставени под изолация боксьорите, са отпуснати едва 12 стаи и те вече са ангажирани от британски колеги.

Проверка на bTV обаче установи, че във въпросния хотел има поне още един изцяло свободен етаж, а всеки човек, независимо от неговата професия, спокойно би могъл да си резервира различни вариации от стаи по интернет.

"Закъсняхте. Крайният срок изтече", обяви вчера следобед Франк Смит - CEO на промоутърската компания.

Това отново не отговаря на истината. Към него и към съдружника му Хърн, двете мениджърски корпорации, които защитават правата на Кубрат Пулев - американските Epic Sports и Top Rank, са отправили многократни запитвания и са предупреждавали екипа на съперника, че Пулев ще бъде придружен вероятно от голяма група български журналисти, тъй като е считан за един от спортните герои на нацията.

"Никога, никой и по никакъв повод не се е свързвал с нас, за да обяви, че има краен срок на заявки за акредитации. Това, което мога да кажа е, че тук, в Лондон, се води истинска задкулисна война. Хотелът е полупразен, целият щаб на Пулев сме събрани в 10 стаи, цялата група, гравитираща около Джошуа е поместена в 100 стаи, на цял един етаж. Не, че не може, Matchroom просто не желае да съдейства на българските медии", потвърди за bTV Джон Уърт - адвокат на Кубрат Пулев и съсобственик на Epic Sports.

За скандалния случай от петък е уведомено Министерството на младежта и спорта. С писмо до британския си колега, министър Кралев моли за разрешаване на казуса, но до момента, щастлива развръзка няма. Генералният секретар на Британския боксов борд по контрола Робърт Смит все пак отговаря, че ще препрати молбата към Еди Хърн и Matchroom.

Случаят бе отнесен до Българската асоциация на спортните журналисти, а оттам - до знанието на президента на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS) Джани Мерло, както и до Британската асоциация.

За дискриминационното отношение спрямо българските медии вече бяха сезирани ръководителите и на четирите организации, чиито пояси Антъни Джошуа ще защитава срещу Кобрата: Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO).

Източник: bTV

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.