Отиде си година на лъжата, идва отрезвяване, Борисов няма шанс да се върне

Отиде си година на лъжата, идва отрезвяване, Борисов няма шанс да се върне
01-01-2023г.
0
Иван Бакалов

От година на надежда, 2022 се превърна в година на много лъжи и разочарования. Мнозинството българи искаха промяна след дългогодишно управление на Борисов. Мнозинството гласове на последните четири парламентарни избори се разпиляваха в партии извън ГЕРБ, които трудно постигаха разбирателство. Как 2022 година стана толкова лъжовна? Всичко започна от предишните избори.

Април 2021 – победител ГЕРБ, със 75 депутатски места. Предлага за премиер Даниел Митов, не може да състави правителство. Втората сила ИТН (51 депутатски места) също не може, предлага за премиер световна шампионка по шах.

Юли 2021 г. – победител ИТН с 65 депутатски места, не може да състави правителство. Предлага за премиер Николай Василев, бивш вицепремиер от НДСВ, второ предложение неизвестен бизнесмен, мениджър в чужди компании. Втората сила ГЕРБ също не може да състави кабинет, някои отказват да преговарят с нея.

Ноември 2021 – победител ПП с 67 депутатски места. Съставят коалиция, за пръв път е постигнато разбирателство между БСП и т. нар. насипно дясно, заедно с новите партии, с по-важна цел – да демонтират мафиотската власт.

Така с надежда започна 2022 година. Правителството започна бавно „изчегъртване”. Защо бавно? Защото не може бързо,

Борисов е окопал по всички етажи на държавната йерархия лично верни хора и марионетки на ГЕРБ, които саботираха всяко действие на правителството.

И така срещу коалицията заваляха лъжи от медиите. Телевизиите нападнаха правителството от първия ден, не му оставиха толеранс от 100 дни.

През март арестуваха Борисов за 24 часа, без никаква подкрепа от прокуратурата, по закона за МВР. На другия ден беше освободен. Имаше разочаровани – нищо не направило това правителство, само шум. Наказателно производство се води от прокуратура, не от изпълнителна власт, но у нас толкова е правната грамотност. След ареста имаше и уплашени, които хукнаха да прехвърлят имоти, да теглят пари, да си вадят болнични, за да се предпазят от арест. Арестът свали маските на телевизиите, на много коментатори и политици, които се хвърлиха да защитават Борисов. И показа, че подкрепата за него е мижава – рехав протест пред полицията, но мощен от медиите.

ИТН излезе от коалицията след няма и половин година. И заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” събориха правителството.

Слави Трифонов излъга избирателите си, поне повечето от тях, които очакваха „изчегъртване”, по неговия израз, а той влезе в сговор с ГЕРБ и изчегърта правителството. 

ИТН се оказа част от задкулисието, с което уж се бори. Лансира един офшорен ковчежник, участвал в схеми на банката си „гнила ябълка”, за шеф на БНБ. Излъга и за партийните субсидии, които уж искаше да премахне, а партията му не ги отказа. Всъщност самото му искане за тяхното премахване е популистка лъжа. В рамките на година и няколко месеца, от победители в избори, ИТН и Слави Трифонов изпаднаха извън парламента. ИТН танцува едно лято.

Президентът Радев излъга избирателите си, поне повечето от тях, които видяха в него вдигнат юмрук срещу мафиотската власт. Влезе в синхрон с Борисов, заедно нападнаха правителството. Заедно лъжеха, че то създало хаос, спряло евтиния руски газ, купило скъп, обрича ни на глад и студ, и т. н. Дойде служебно правителство, което продължи с лъжите, като подготовка за победа на Борисов на изборите. Служебния кабинет създаде кризисен щаб – голяма лъжа. Защото не възстанови доставките от „Газпром”. Оказа се, че „Газпром” ги е спрял, а не правителството. Служебното правителство купуваше пак оттам, откъдето и предишното правителство. Борсовите цени на газа паднаха и се оказа, че няма да умрем от глад и студ. И сега пред Нова година шефът на ДКЕВР обяви, че няма да вдигат цените на ток и парно. Оказва се, че страшно ни лъгаха и плашеха, и сега се представят за спасители.

Кабинетът на Гълъб Донев (и президентът) започна да връща хора на ГЕРБ на ключови позиции.

 

Планът стана ясен още преди изборите – ГЕРБ да спечели, след мощна медийна и президентска подкрепа, да вкарат измислената партия „Български възход” в парламента, и да направят коалиция с ДПС. Но им излязоха криви сметките.

Октомври 2022 г. ГЕРБ спечели изборите, с 67 депутати. „Български възход” се представи мижаво с 12 депутати. След като президентът тупа топката два месеца преди да даде мандат, ГЕРБ пак не можа да състави правителство, предлагайки за премиер професор хирург от „Пирогов”. Уж е първа политическа сила, но вече четири пъти никой не иска да прави коалиция и правителство с тази партия. Освен ДПС и „Български възход” след последните избори.

Борисов се самообяви за българският Меси. Но не смее да се кандидатира за премиер. И няма шансове, дори да се кандидатира. Става все по-ясно, че политическата криза в България се казва Бойко Борисов.

А помни ли някой преди изборите през април и юли 2021 г. как повтаряха като папагали „Е, добре де, като падне Борисов, кой ще дойде?”. С надежда, че може да продължи 12-годишното му управление. Надежда всяка оставете, Борисов няма да се върне нито на бял, нито на зелен кон.

През новата година пак ще има избори, дали напролет, или наесен, но е неизбежно. И дори да добутат ГЕРБ пак до първа политическа сила, Борисов няма шанс за премиер, едва ли и ДПС ще го подкрепи като кандидат. А за „Български възход” не е сигурно дали втори път ще влезе в парламента.

Няма нов политически субект. Щом се появи такъв, т. нар. партии на статуквото ГЕРБ и ДПС хвърлят върху тях цялата си медийна мощ.

Работата е, че всичко това става все по-видимо. Можеш непрекъснато да лъжеш в политиката, но няма как да ти вярват непрекъснато.

Източник: e-vestnik.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.