Отец Георги Касапинов: Много по-важно е на трапезата да сложим нашите добродетели

Отец Георги Касапинов: Много по-важно е на трапезата да сложим нашите добродетели
24-12-2021г.
74
Гост-автор
Часовете преди Рождество Христово са изпълнени с материални и духовни символи и традиции. Приготвянето и подреждането на трапезата за Бъдни вечер е материалното измерение на духовната потребност да сме заедно, казва по БНР казва свещеноиконом Георги Касапинов.
 

Подаръците, които избираме за близките си, са знак, че ги обичаме и искаме да ги зарадваме. Но всичко това е преходно, ако не вярваме в чудото на Рождеството и го подчиним на материалното. Няма нищо случайно в това, че тази вечер е Бъдна, тъй като раждането на Младенеца определя бъдещето на човечеството. 

 

„Редно е да започнем с поздрава на ангелите в тая нощ, в която се е родил нашият Спасител на света: слава във висините Богу, на земята – мир, между човеците – блага воля. Всичко произтича от тези думи. Цялото човечество очаква този Спасител на света“

 

„Търсете най-напред Царството Божие, всичко друго материално ще ви се предаде“, позовава се на друг от свещените текстове духовникът.

Много по-важно е на трапезата да сложим нашите добродетели и да се стремим да ги изпълняваме, за да засилим духовното, подчертава той.

 

Често пъти ние търсим от Бог това, което няма да е в наша полза и в полза на околните. Всичко, от което имаме нужда, Бог ни го дава и трябва да бъдем благодарни, допълва Георги Касапинов. А към политиците се обръща с призива:  

„Смирете се!“

 

Когато сме в болка – да се молим на Бог да ни избави от тези трудности в живота, а когато получим тоя дар, не трябва да забравяме да благодарим на Бога за всичките му благодеяния към нас, съветва свещеноиконом Георги Касапинов.

    Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.