От хора с кауза се превърнаха в програмистчета-тарикатчета

От хора с кауза се превърнаха в програмистчета-тарикатчета
06-11-2020г.
18
Гост-автор
От интервюто на Maria Tsantsarova с хората от HelpKarma Fundraising ми стана по-скоро тъпо, отколкото тъжно.
 
Този казус е преди всичко морален. Накратко: редно ли е едни готини и симпатични пичове, измислили дарителска платформа и опериращи като фондация, да получават заплати от по няколко десетки хиляди лева и да взимат назаем кинти от фондацията, защото искат да си купят апартаменти?
 
Не. Отговорът е "не". И той може да бъде само и единствено "не". Очевидно "Хелпкарма" се държи малко като Ватикана - осигурява ти надежда, но хората зад платформата получават възнаграждения, които са неприлични.
Симпатичните пичове със симпатичната идея спират да бъдат симпатични, когато започнат да обясняват как "не си спомнят дали са получили около 600 бона". Или, когато едно от шефчетата на платформата каза нещо от сорта на, че "благотворителността е важна, ама и сметки имат да се плащат". И със собствените си думи пред Мария от хора с кауза се превърнаха в програмистчета-тарикатчета.
 
Тази история е фундаментално важна за всички нас. Тя показва как неработещите системи (най-вече социална и здравна) позволяват да се създават секти на дарителската надежда като "Хелпкарма". Платформи, в които хората вярват, защото тези платформи просто са последната надежда.
 
В същото време платформата осигурява на създателите си доста добър лайфстайл. И, както каза един от хелпкармаджиите: "Слави е много специален човек, затова получава толкова много".
 
Друже, Слави не е специален човек. Слави е балкански курназ с технически познания и чувство към парите.
В което няма нищо лошо, ако толкова упорито не навирате "благородството" си в лицата на отчаяните.
Най-важната поука е да си дадем сметка в какъв ценностен фалит се намираме като общество.
 
Автор: Мартин Димитров
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 
 
Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.