От днес в Москва няма ехо

От днес в Москва няма ехо
03-03-2022г.
105
Гост-автор

Автор: Алексей Лазаров, Фейсбук

От днес в Москва няма ехо.
 
"Ехо Москвы" - една от може би четирите независими медии замлъкна като радио и уебсайт. След затварянето на "Дождь" - друга от четирите медии, главният му редактор и ключовите хора от екипа успяха да избягат в чужбина. Над Русия се спуска пълен мрак. Представете си колко е глух светът без ехо.
 
Преди няколко години в New Yorker имаше много добър портрет на главния редактор на "Ехо Москвы" - Алексей Венедиктов. Той разказваше как още през 2001 г. Путин го извикал на среща в Кремъл и му обяснявал много дълго време разликата между "враг" и "предател".
"Враговете", казал му Путин, "са точно пред теб, ти си във война с тях, после правиш примирие и всичко е ясно.
Предателят трябва да бъде унищожен, смазан". Венедиктов разказва още как Путин му казал без да се усмихва, "защото той никога не се усмихва" - "Вие, Алексей, сте враг".
 
20 години по-късно Венедиктов е отказал примирие. Все си мисля, че Путин е мислел първо и украинците за врагове. Но сега вече ги мисли за предатели - оттам и цялата злоба на бомбардировките.
 
Когато човек падне в капана на това хората да са или врагове, или предатели, мракът започва да става много тежък.
 
Апропо "Ехо Москвы" спря в ефира и като сайт, но Алексей Венедиктов трудно може да бъде спрян - той продължава в youtube и telegram.
 
Първото му интервю е с Виктория Нюланд - пълен респект за смелостта му.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.