Осъзна ли се Европа?

Осъзна ли се Европа?
11-04-2023г.
0
Гост-автор

Симеон Миланов:

Както знаете неотдавна френският президент Макрон посети Китай. Няма да се спирам на очакваните разговори за Украйна или на нормалните за подобен род визити, приказки за задълбочаване на икономическото сътрудничество. Но Макрон заяви още няколко ключови неща:

- Европа е станала твърде зависима от американската енергия и въоръжени сили. Старият свят трябва да развие собствен отбранителен потенциал.
- Европа е станала твърде зависима от, внимание - АМЕРИКАНСКИЯ ДОЛАР. 
- Европа не трябва да става част от Третата световна война или да се намесва в една война в Тайванския проток, следвайки политиката на САЩ.

С други думи, френският лидер, за когото без преувеличение можем да кажем, че изразява интересите на голяма част от европейските политически и икономически елити (освен президент на ядрена Франция, той е и бивш банкер на френския клон на Ротшилд), осъзнава, че през изминалите години и особено от началото на конфликта в Украйна, ЕС се превърна в абсолютна колония на САЩ. 

Нещо повече, САЩ принудиха ЕС да спре икономическите си връзки с Русия, в резултат на което се получиха следните неща:

- Буквално десет пъти по-скъп природен газ (а той е кръвоносната система на индустрията на Европа). 
- Преориентиране към доставчици в лицето на САЩ, които продават 4-5 пъти по-скъпо, отколкото на американския роден пазар. 
- Скъпа война на границите на ЕС, която не само изпразни оръжейните складове на Европа, но и във времена на икономически сътресения, удря по бюджетите, които и без това не са в цветущо състояние.
- Инфлация.

Нека само да припомня, че шефката на МВФ Кристалина Георгиева "прогнозира", че 2023 ще бъде "година на сътресения" и страните от ЕС ще изпаднат в рецесия. 

Някои държави като икономическия мотор на ЕС - Германия, вече са направо в стагфлация. Италия отново е пред фалит. И пряко или косвено, вината за повечето беди на Европа е в американците и европейското сляпо следване на американските политики. Но изглежда, че някои като Макрон разбират това и започват курс към стратегическа автономия на ЕС. 

Пред ЕС има два пътя: 

Или да се превърне в стратегически автономен, силен и глобално влиятелен съюз на европейските нации (тук нека да подчертая, че за да има смисъл от него, той трябва да е Европа на нациите, запазваща уникалния характер на европейските народи, които са пъстра мозайка), който общува с Русия, Китай, Индия, Турция, Иран и тнт., изхождайки от своите интереси, а не от американските; 

Или да продължи курса към превръщането си в Европейска федерация, която е военен протекторат на САЩ, която заличава европейските нации, превръщайки ги в бездушна маса от консуматори, които живеят за да купуват американски газ, петрол и оръжия, поддържайки разклащащата се мощ на САЩ и долара.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.