Ние харесваме клоуните и провалите

Ние харесваме клоуните и провалите
08-04-2023г.
0
Дахер Ламот

Седмица преди Великден и покрай трагикомедията с Емилита и чеченци, се сетих за онзи случай с фреската на Исус в Борха, Испания, която се превърна в интернет сензация преди около десетина години.

Фреската започва да се олющва и една възрастна художничка на име Сесиля Хименес, която се омъжила във въпросната църква, помолила общината да й позволи да я реставрира.

Общината й разрешава, но резултатът се оказва злополучен и снимките покоряват интернет, и стават символ за гавра с изкуството. Сесиля толкова се стресира, че сваля 17 килограма. Всъщност, истината е, че реставрацията не била завършена, заради заминаване на художничката, но през това време снимките обиколили цялата планета и се превърнали в поп-културен феномен. Наричали го Картофения Исус и Мънки Джизъс.

За кратко време се изсипали десетки хиляди туристи, град Борха процъфтял, а общината с парите успяла да финансира старческия дом в града. Успехът бил толкова забележителен, че общината забранила на Сесиля да довърши реставрацията.

Нищо нямаше да се случи, ако реставрацията бе пълна, но Интернет харесва пошлите неща. Ние харесваме клоуните и провалите. Правим от глупаците поп-културни феномени. 

Както при нас, където космат неандарталец, сякаш телепортиран от пещера от 40000 г. пр. Хр. докато се опитва да запали огън с удари с кремък по главата си , се среща в пловдивски мол с обезкосмен, грозно напудрен и облечен в тесен клин Хомо Сапиенс, с кремък в задника.

О, интернет, не можем без теб.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.