Oсман Октай: Пеевски го няма да плаща и ДПС играят ” тако и вако”. Ако вземат 300 000 гласа, ще е „берекет версин“

Oсман Октай: Пеевски го няма да плаща и ДПС играят ” тако и вако”. Ако вземат 300 000 гласа, ще е „берекет версин“
29-06-2021г.
63
Гост-автор
Делян Пеевски вече го няма да плаща за изборите. Ако ДПС спечели 300 000 гласа, ще е „берекет версин“. Това каза пред Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай. Ето какво още разказа той за процесите у нас:
 
Г- н Октай, вчера председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че Делян Пеевски не е бил от  ДПС. И вие ли така мислите?

-   Отдавна се очакваше всички, които употребиха Пеевски като посредник, в един момент да се откажат от него. Все едно го е нямало. След като собствената му  майка Ирена Кръстева каза, че няма нищо общо с него, защо и партията-майка да не направи същото?! Нали той вече не може да им купува гласове, не може да им осигурява контрол върху циганските квартали, както и комфорт на модела Доган. Реално Пеевски вече е отписан като финансов посредник на това политическо пространство. 

-  Но нали ДПС наскоро казаха, че застават зад Пеевски относно санкциите по закона „Магнитски“ и поискаха доказателства от САЩ. Защо ще го правят за човек, който няма общо с партията им?

-  Те продължават да искат доказателства. Както стана модерно, всички системни политически формации искат доказателства. Без доказателства няма корупция, няма виновни в България. Вие медиите може да си пишете каквото си искате, но ако не дадете железни доказателства, значи нищо няма. Те на това разчитат.

-  Струва ми се, че дори от медиите, дори да дадем доказателства, политиците ще излязат с версията, че не са им достатъчни и така да се въртим вечно в един омагьосан кръг.

-  Хубавото на това служено правителство, особено със шефа на МВР Бойко Рашков, е че много бързо съумяха по волята на президента да отнемат най-важните милиционерски бухалки, като отнеха контрола върху службите от Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Сега остава голямата бухалка.

-  Коя е тя?

-  Главната прокуратура, Гешев, специализираната прокуратура и специализирания съд.

-   В разследане на АКФ съветника на Бойко Борисов  - Яне Янев казва в таен разговор, че ДПС и Пеевски са дали на Борисов и ГЕРБ около 10 депутата. Вие добре познавате процесите в ДПС. Янев казва ,че един от тях е бившия МВР-шеф Младен Маринов. Възможно ли е това да се случи?

-   Янев не е най-достоверният източник. Но винаги съм казвал, че има институционално контролиран вот в България. Той се осъществява чрез контрол върху СИК, върху определени хора в полицейските служби, чрез контрол върху определени административни власти, фирми и т. н. Партиите си разпределят в съглашателство голям избирателен потенциал. ДПС, ГЕРБ, БСП,  ВМРО винаги комфортно са го правили. Те не си отстъпват, както казва Янев, а просто не влизат  в конфронтация.

-   Може ли да ни кажете на практика как изглежда това съглашателство?

- Например знаят си, че  избирателна секция „Х“ е за ДПС, другата е за ГЕРБ и т. н. По този начин те контролират целия изборен процес в този смисъл, а не да си отстъпват мандати. А това, което се опитва да каже Яне Янев е съмсем друго нещо.

-   Какво ?

-  Финансовият посредник,  при разграбването на КТБ, осигуряваше осребряването не само на политическата класа, но и на медийната, прокурорската, съдебната, милиционерската и всички които имаха отношение към този процес. Те изпаднаха в невероятна зависимост от лицето Пеевски. Той затова изглеждаше толкова всесилен.  Сега всички се отказват от него, но в същото време и треперят, защото в един момент, като той е жив и здрав, тепърва може да изкара много информация за парите, с които са се облагодетелствали. Затова Пеевски има ресурса чрез тези зависимости да кадрува навсякъде, както и във всяка парламентарна група. По същата причина той може да кадрува чрз различни депутати и министри.

-  Спомням си скандала, при който Борисов уволни трима министри, заявявайки, че са свързани Пеевски. Това ли имате предвид?

-   Точно така. Кадруването в този момент ставаше през Волен Сидеров и Валери Симеонов.

-   Като се започва такова отричане от Пеевски, как смятате, че ще реагира той? Ще си затрае ли или ще търси реванш?

-  Нямам идея как ще реагира, защото се намира в доста сложна ситуация. Със сигурност ще се опита да оцелее в българското пространство. Но при всички случаи Пеевски ще е голяма опасност за всички елити, които са се възползвали от разграбването на КТБ. Ако ви прави впечатление, ДПС полугласно се отказват от него – че не е бил член на ДПС, а техен приятел. Те играят и „тако и вако“. ДПС са в деликатна ситуация и за предстоящите парламентарни избори. „Магнитски“ е много голям удар срещу тях, защото засяга двама техни човека. ДПС вече не може да претендира за чист либерален образ пред Европа и Америка. Голяма част от техните избиратели ще се отдръпнат. Има голяма вероятност ДПС да загуби между 50 000 и 100 000 гласа сега на изборите на 11 юли.

-  А срещата на Мустафа Карадайъ с Реджеп Ердоган няма ли да налее вода в мелницата а ДПС на престоящия вот?

-   Каквото и да ви говорят за избирателите на ДПС, ще ви кажа, че Ердоган не може да контролира младите хора. Ту да гласуват за Касим Дал, ту да подкрепят Лютви Местан, а след това да се обърнат и да гласуват да ДПС. Това няма как да се случи. От гафовете на ДПС и цялата вътрешно-политическа  изолация, ако достигнат 300 000 гласа, пак ще е „берекет версин“, казваме ни на турски, което означава добре дошло.

-  Какви са настроенията  сред  етническите турци за предстоящите избори?

-   Голяма  част от младото поколение живее в големите градове и ДПС не може да осъществи този контролиран вот, който беше преди години.  Сега с действията, които е предприело служебното правителство, много трудно ще им стане играта. Сега няма да има голяма възможност за контролиран вот.

- Защо сте толкова сигурен?

-   Защото, на първо място, го няма Пеевски да плаща. Второ, много голяма част от работодателите ще се преориентират. И трето – полицейските служби също ще ограничат този процес особено в циганските квартали. Няма как ДПС да получава десетки хиляди гласа от нетрадиционни за тях избирателни райони и секции.

    Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.