Оруеле???

Оруеле???
02-07-2021г.
22
Гост-автор
Из статия за новата глупост на фейса, маркираща ни общо взето всички като екстремисти и предлагащи ни да се "дерадикализираме"
След 10-15 години социалните мрежи ще са по-силни (не, че сега не са) от правителствата и един грешен пост може да доведе не до бана ти и изчезването ти от съответния сайт, а изобщо да ... изчезнеш.
Оруеле???
Следва статията:
.....................................................................................................
Facebook стартира нова "кампания против екстремизма", в която предупреждава хората, четящи често "неподходящо" и "радикално" съдържание.
Социалната мрежа ще следи дали потребителите й не се вълнуват твърде много от материали, оспорващи статуквото. Ако ботовете в кода засекат това, то ще излиза специално съобщение.
Facebook информира, че сте в риск да станете "жертва на екстремисти" и ви дава съвети за "дерадикализация", в който потребителите се насърчават да се откажат от идеите си.
Междувременно близките приятели на набелязания за екстремист потребител получават съобщение, в което се казва, че "някой около тях се радикализира".
"Πpитecнявaтe ли ce, чe няĸoй, ĸoгoтo пoзнaвaтe, мoжe дa ce пpeвъpнe в eĸcтpeмиcт? Hиe ce гpижим зa пpeдoтвpaтявaнeтo нa eĸcтpeмиcтĸo cъдъpжaниe във Fасеbооk. Дpyги пoтpeбитeли във вaшaтa cитyaция вeчe пoлyчиxa пoвepитeлнa пoдĸpeпa", гласи едно от съобщенията.
И докато проблема с радикализма и разделението в обществото не е за подценяване, то следва да се запитаме един важен въпрос - Какво Facebook счита за екстремизъм?
Оказва се, че широк спектър от възгледи, много от които съвсем невинни се определят за "екстремизъм". Четенето на сайтове или страници, публикуващи информация за военни конфликти и оръжия, както и статии, противоречащи на установения политически консенсус могат да ви означат като човек в "риск от екстремизъм".
Възможно е дори музикалният ви вкус да играе роля в това дали Facebook ще ви определи за "екстремист", както и това дали ползвате нецензурни изрази в коментарите си.
Фактът, че Facebook съобщава за това, че в обкръжението ви има екстремисти води и до втори важен въпрос - Можете ли да докладвате някой за екстремист?
За сега още няма такава опция, но Facebook е известен с това, че макар и негласно насърчава докладванията и доносничеството като форма на поведение.
Няма как да не отбележим, че Facebook все повече заприличва на "Биг брадър" от романа "1984". Социалната мрежа има цялата информация за вас, следи сайтовете, които посещавате, знае какви са философските ви и политически възгледи и е готова да действа спрямо това.
Компанията на Марк Зукърбърг дори планира създаването на устройство, което да чете мисли, позволявайки "технологична телепатия". В първата си версия то ще прилича на умен часовник и възможностите му няма да са особено големи, но плановете на Facebook относно технологията са доста мащабни.
Може би в бъдеще Facebook ще налага банове и ограничения за "престъпмисъл", досущ като в романа на Оруел. Дори това да не стане, то доносите и следенето от други потребители, както и шпионирането от самият сайт вече са се превърнали в норма.
 
    Автор: Владимир Мицов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.