Опашки за ваксини се извиха в София и Пловдив

Опашки за ваксини се извиха в София и Пловдив
19-02-2021г.
13
Гост-автор

Опашки от желаещи да се ваксинират се извиха в петък в София и Пловдив в първия ден, в който здравните власти си поставиха за цел да имунизират ударно 10 000 души с ваксината на AstraZeneca. Причината е, че на място са били извикани всички, пожелали да си запишат час, което обезсмисли графиците и доведе до струпване не хора. До тази ситуация се стигна след като предишни дни повече от половината записани по график не се явяваха. Заповед за ускоряване на имунизацията и ваксиниране на всички желаещи в петък издаде и премиерът Бойко Борисов.

В София опашки се извиха пред "Пирогов", след като спешния институт обяви, че до края на седмицата могат да се имунизират всички желаещи от четирите фази на имунизационния план. Така се отвори възможност за ваксиниране на възрастни хора над 65 години и хора с хронични заболявания, които досега изчакваха.

От "Пирогов" обявиха и телефон за записване на желаещите - 0 700 100 37, но при обаждане хората се канят директно на място. Така се стигна до опашки пред фургоните пред болницата.

"Два кабинета от общо всички пет се намират на територията на "Пирогов", отделени са от другите дейности на центъра. В тях се извършва имунизация от втора и трета фаза, от днес сутринта с разрешение на РЗИ започна имунизация и на четвърта фаза. Това са пациенти над 65-годишна възраст и с хронични заболявания. Всички фази ще вървят паралелно. Разполагаме с "AstraZeneca" и с нея извършваме имунизациите", обясни д-р Силвия Чолакова, управител на медицински център "Пирогов" пред БНТ.

Началото на масовата ваксинация в РЗИ-Пловдив също беше съпроводено с хаос. Желаещите да си поставят ваксини се редят на опашки, за които няма ред, съобщи Радио Пловдив.

Към 11:30 хора, дошли за ваксиниране с посочен от РЗИ час 8:30, още не бяха минали през имунизационните кабинети.

Пред едно от помещенията за ваксинация бяха струпани над 30 души, проветряване на въздуха на практика няма, а противоепидемичните мерки не се спазват.

"Ако някой от записаните за ваксинация точно на 19-ти февруари не може да бъде ваксиниран на същия ден, може да го направи и в следващите дни. Мястото му в списъците и дозата от ваксината, предназначена за него не се губят", заяви заместник-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров.

В рамките на днешния ден в Пловдивска област трябва да бъдат ваксинирани 1000 души по разпореждане на МЗ.

Част от имунизациите ще бъдат поети от семейните лекари. Ваксини ще се поставят в ДКЦ-та и в сградата на РЗИ. Очаква се да бъдат имунизирани и членовете на двете Районни избирателни комисии.

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.