ООН премахна канабиса от списъка с опасни наркотици

ООН премахна канабиса от списъка с опасни наркотици
04-12-2020г.
19
Гост-автор

Комисията на ООН за наркотични субстанции одобри премахването на канабиса от част IV на Единната конвенция по упойващите вещества от 1961 г., предадоха международните агенции. Това стана след препоръка от страна на Световната здравна организация, отправена още през януари 2019 г. Решението се очаква да има положителен ефект върху изследванията за медицинските качества на растението по целия свят.

Комисията се представлява от 53 страни-членки, като на гласуването резултатът е бил 27 „за“ отпадането и 25 „против“. Само представителят на Украйна е гласувал въздържал се. Представителите на САЩ и по-голямата част от Европа са гласували „за“, докато Китай, Русия и Пакистан – „против“. Според представителя на САЩ въпреки че има създадени полезни медикаменти от канабис, той продължава да представлява риск за общественото здраве и трябва да бъде контролиран. Представителят на Чили е обърнал внимание, че „съществува директна връзка между употребата на канабис и повишените шансове за депресия, тревожност, психотични симптоми и други“, а този на Япония – че немедицинската употреба на канабис може да доведе до ръст на негативните здравни и социални ефекти, особено сред младите.

Преди това канабисът беше в списъка с опиати, наред с хероин, метадон, морфин, опиум и кокаин. Канабисът остава в част I на Конвенцията, което означава, че неговото производство ще продължи да бъде проследявано.

В САЩ 35 щата вече легализираха използването на медицинска марихуана. Според изследване на инвестиционната банка Cowen пазарът на медицинска марихуана ще е 34 млрд. долара. към 2025 г.

Източник: Мениджър

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.