Октай пред Фрог: През 2003 г. при арести Борисов стреляше с гранатомети. Сега надава вой. А неговото беше просто разходка

Октай пред Фрог: През 2003 г. при арести Борисов стреляше с гранатомети. Сега надава вой. А неговото беше просто разходка
24-03-2022г.
80
Гост-автор
Вдигна се страхотен вой с т.нар. арест на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Шехерезада – Севдлина Арнаудова. Аз арест не видях. Бяха като на разходка, все едно са поканени на някакъв банкет. През 2003 година като главен секретар на МВР Борисов стреляше по арестанти с гранатомети. Сега надава вой. Неговото арест ли беше или екскурзия?
Това коментира в интервю за Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай по повод шумотевицата, която създаде около себе си бившият премиер и лидер на ГЕРБ след задържането си за 24 часа миналия четвъртък.

Защо арестът на Борисов възпали толкова много хора и кога ще бъде отстранен главният прокурор Иван Гешев, четете в цялото интервю, което Осман Октай даде специално за Фрог нюз:

Преди седмица споделихте пред Фрог, че арестът на бившия премиер Бойко Борисов трябваше да се случи преди две години, когато лъснаха съвместните далавери с Васил Божков. Днес бизнесменът даде пресконференция, а по-рано вътрешният министър настоя Борисов и Божков да се разследват като ОПГ. Какъв е вашият коментар?

Първо се изненадах, че повдигнатото обвинение срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и компания е за това, че са рекетирали някого. Доколкото знам, от признанията на Васил Божков, те заедно, като ОПГ, са източвали държавния резерв със съдействието на министър-председателя, финансовия министър и председателя на Комисията по бюджет в НС. Всичко това е типичен случай за, както го наричат сицилианците, организирана престъпна група, т.нар. мафия. В Русия ги наричат олигарси.

Защо според Вас се вдигна такъв вой до небесата около ареста на Бойко Борисов?

Наблюдавам и мълча от дистанция. Наистина се вдигна страхотен вой с т.нар. арест на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Шехерезада – Севда. Като човек, който наблюдава как се извършват арестите от 20 години, мога да кажа, че аз арест не видях. Свикнали сме арестите да се извършват с белезници, с пранги, с влачене по земята, унижение на арестуваните. Такова нещо не видях.

Какво видяхте Вие?

От кадрите, излъчени в онлайн пространството видях Бойко Борисов с ръце в джоба, отварят му вратите на коли и на някакви сгради. Същото беше и с Горанов, и със Севда. Даже се изненадах, че придружаващите Севда не й носят чантата. Помислих, че те са били на някакъв банкет в някаква сграда, друго не видях. Не мога да разбера защо е този толкова голям вой, че много гадно се били отнесли с Бойко Борисов. Това беше някакъв цирк. Нека да си припомним, че през 2012 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за нарушаване на правото на живот на Тодор Димов-Чакъра именно заради Борисов. През декември 2003 година, когато още беше главен секретар на МВР, по негова заповед Димов бе обстрелван с гранатомет в собствената си къща в Харманли, а после следствието прие, че той всъщност сам се е взривил с ръчна граната.

Самият Борисов днес се оплака, че са го разхождали като „панаирджийска мечка“ и треперел дори да му подхвърлят нещо.

Аз не видях такова нещо. Такива сцени нямаше. Даже уж арестувани, а цивилните полицаи ходеха след тях. Арест ли беше или екскурзия? Бяха като на разходка, все едно са поканени на някакъв банкет.

Прокуратурата е извикала на разпит Бойко Борисов. Какво смятате, че ще произтече от това?

Покрай ареста на Бойко Борисов видяхме колко много хора бяха възпалени и уплашени. Всички те бяха в „Бояна“, после обиколиха и студиата на различни медии. На същите тези много известни хора бяха раздадени кредити между 5 и 20 милиона евро. В момента тези хора знаят много добре, че ще се стигне до тях, защото и до ден днешен не са обслужили тези кредити. Това определя поведението както на членовете на ВСС, така и на всички прокурори. Затова не могат да се намерят прокурори, които да работят честно и открито. Всъщност затова голяма част от полицейските ръководители и служители така обслужват Гешев и прокурорската мафия, заедно с мафията, която организира разграбването.

 

Правят се опити да бъде отстранен главния прокурор Иван Гешев. Доколко е възможно това според вас?

 

Аз все още смятам, че пръв ще бъде похарчен Бойко Борисов, после Делян Пеевски, след това Иван Гешев и Сотир Цацаров. Натам отиват нещата, защото т.нар. олигархични групи не случайно са се притаили. Уплашени са от всичко това, което се случва. Тези хора, около които се шуми, по-скоро те ще ги предадат. Така, както осветиха чекмеджето на Бойко Борисов от резиденцията, така ще осветят много неща около Иван Гешев. Очаквам да си подаде оставката още преди да приключи мандата на настоящите членове на ВСС през есента. Затова смятам, че между май и септември можем да очакваме ВСС да избере нов главен прокурор след оставката на Гешев.

Звучи обнадеждаващо.

Винаги, когато организираната мафия е заплашена от скандали, обикновено премахва своите осветени посредници. Така свалиха от сцената Ахмед Доган и го скриха. Сега е жив и здрав, защото им трябва още. Така елиминираха по време на Прехода много такива осветени лица. По този начин до последно ще бъдат използвани Пеевски и Гешев и тогава ще бъдат елиминирани. Не случайно употребиха Цацаров и сега го скриха в някакъв кабинет, защото още им трябва. Когато вече не им трябват – преди ги елиминираха физически по софийските улици, сега ги подгонват или в Белград, или в Дубай, или на други места.

Интервю на Веселка Иванова

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.