Обществото отсъди: В космоса ли? Нищо особено!

Обществото отсъди: В космоса ли? Нищо особено!
21-07-2021г.
79
Гост-автор

Общественото мнение по цял свят за пръв път в човешката история се обедини. След като видяха какво е да се лети в космоса, хората отсякоха: в това няма нищо особено! 

Джеф Безос и и оня другият* залудо си хвърлиха парите в Безкрая - единодушни са жителите на всички континенти, щати, републики, царства, губернии, области, градове, агломерации, села и паланки. 

Граждани и селяни, традиционалисти и реформисти, сексуалисти и въздържатели, бедни и богати, соросоиди и QAnonци, про- и антиваксъри - всички до един се обединиха дори в нюансите на личното си мнение. А личното мнение на цялата Земя в тези красиви часове е: Няма да им стъпим в космоса, то па страшна работа, то чудо голямо! 

 

Социолози и антрополози коментираха, че това е безпрецедентен случай и позитивната енергия на това обединение не трябва да се пропилява. Но най-вероятно щяла да се пропилее, защото никой досега не е виждал нещо подобно. Ни Платон, ни Аристотел, ни Йосиф Флавий са разсъждавали върху подобен феномен - единно обществено мнение. 

Ким Чен Ун заяви пред наш кореспондент, че дори той не е постигал такова единение, при това само в рамките на КНДР. 

“А сега съм напълно съгласен дори с южнокорейците, които мислят като мен и моя народ: космическият туризъм е все едно да продаваш пържен въздух”, чуди се на акъла на милиардерите другарят Ким. 

"То и ние се чудим за какво изхарчихме толкова пари!" - заявиха в един глас милиардерът Безос и другият милиардер.

"Прави са хората, нищо особено не е в космоса, потвърждавам!" - казаха още космическите туристи. 

Вашият репортер разговаря по темата и с виден наш интелектуалец, който помоли за дискретност, да не го цитираме поименно, защото изказването му не е за пари, а просто човекът иска да си каже мнението по обществен въпрос.

“Разбирате ли, това е нещо качествено ново! - коментира интелектуалецът. - Светът никога досега не е бил единен. Винаги някакви тези и интереси са се сблъсквали, винаги някой за нещо се е борил до кръв, няма значение дали предмет на конфликта е хубава Елена, национална идея или спор за паркомясто. Това е заложено в човешката природа. Когато отиваме в театъра или гледаме парламентарен контрол, ние очакваме конфликт, напрежение. А ето сега хората са безпрецедентно единодушни, че космическият туризъм е много шум и много пари за нищо. Лошото е, че няма никакво натрупано знание по въпроса, няма папки с указания какво да прави човечеството в такъв момент, когато е напълно единодушно. Просто и аз нямам думи, а знаеш, че винаги имам думи за всичко и не е въпросът, че няма да ми платиш, ами наистина съм безмълвен пред това социологическо чудо!...

Ама не ме пиши поименно, много те моля, ще ми излезе име, че приказвам ей така без пари, гилдията ще ме остракира!” - обясни интелектуалецът и започна да чисти следите от разговора си с вашия репортер. 

***

Безинтересният и неатрактивен полет в космоса се отрази и на подкрепата за космическата програма на Слави Трифонов. 

Симпатизант на “Има такъв народ” сподели: 

“Слави трябва да се откаже от тая простотия. Обичам го, вярвам му, ще подкрепя всяка негова политическа приумица и смешка, но не и да се дават пари за космоса и скучните полети, които се предлагат в наши дни." 

“Рано ни е за космоса!”, дообедини се човечеството, а хората от космическия бизнес обещаха да се развиват и отстояват, и да работят толкова усилено, че един ден да са достойни за общественото мнение по света. 

_______

* Човечеството не можа да си спомни името на Ричард Брансън, защото той летя преди нещо от сорта на седмица, а толкова дълго не можем да помним.

     Автор: Г-н Балев

     Източник: СЕГА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.