Обществена информация ли е нощното шкафче на Бойко Борисов?

Обществена информация ли е нощното шкафче на Бойко Борисов?
26-08-2020г.
27
Гост-автор

EURACTIV BULGARIA

Адвокат Албена Белянова направи революционен опит за употреба на Закона за достъп до обществена информация, като зададе на премиера Бойко Борисов редица въпроси от политическия дневен ред.

По реда на закона юристът поставя въпроса за съдържанието на нощното шкафче на премиера. През юни до медиите бяха изпратени снимки, за които се твърди, че са от спалнята на Борисов. На тях се вижда нощно шкафче, пълно с банкноти от по 500 евро и златни кюлчета. Преди време Борисов бе обяснил, че снимките на нощното му шкафче са постановка, но не се е впускал в особено подробни обяснения.

Адв. Белянова мотивира питанията си с големия обществен интерес по въпросите на: “върховенството на закона, борбата срещу корупцията, законосъобразността при разходването на публичните финанси, неразпространението на фалшиви новини, свободата на словото и правото на мирни протести в Република България”.

Адвокатката пита дали премиерът е държал или държи пари в брой в нощното си шкафче в спалнята, ако това е така, то какъв е техният размер и произход.

Друг въпрос засяга подозренията за значителното влияние на Делян Пеевски върху властта. Белянова пита кои назначения по върховете на властта са направени по предложение на лица, извън управляващата коалиция и дали са съгласувани с Борисов.

Тя задава на Борисов въпрос за отправените от него искания за финансови инспекции през последните две години.

Както и дали е провел телефонните разговори с Томислав Дончев и с Борис Велчев, публикувани в медиите през 2020 г.

“При положителен отговор, не считате ли, че грубо нарушавате правовия ред в Република България”, пише в заявлението за достъп до обществена информация. Председателят на Конституционния съд Борис Велчев вече потвърди за разговора си с премиера Борисов. От записа се чува как премиерът използва към него обръщението “Братиньо”.

Адв. Белянова пита още кои са шестимата, подготвили проекта на нова конституция, занесен в Народното събрание от шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. С какъв акт – писмена/ устна заповед/разпореждане, или друго им е възложено изпълнението на задачата.

Юристът се интересува дали Борисов е използвал  отпуск в периода 9 юли до 2 септември 2020 г. Ако това е така, кой го е замествал. Дали премиерът ползва лек автомобил и почивна база на правителството или на друга държавна институция.

Има въпрос дали профилът “Boyko Borissov” във Фейсбук се администрира лично от премиера. Тя казва, че е била блокирана на 15 август, което е ограничило възможността й да изразява мнение по публикуваните постове, свързани с изпълнение на правомощията на Борисов като министър-председател и управлението на страната.

Тя иска да знае и дали премиерът одобрява действията на Георги Флоров – управител на “ФЛОРОВ ДЖИ” ЕООД, който заедно с още две лица  разруши палатките пред Софийския университет на 24 август.

Адв. Белянова напомня, че съдебната практика е установила правото на достъп до информация да бъде упражнявано и под формата на поставяне на въпроси.

Отказът на Борисов да отговори може да бъде обжалван пред Административния съд в София, чието решение ще е окончателно.

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.