Обективна оценка

Обективна оценка
28-07-2020г.
1
Гост-автор

Автор: Явор Дачков

 

Това е обективна оценка. От много години БНР е най-добрата електронна медия в България, а от известно време БНТ е най-добрата телевизия с качествена публицистика, прилични новини, много добри филми и културна програма.

По време на извънредното положение имаха и чудесни уроци по математика, които децата гледаха. Протестите срещу Кошлуков са несправедливи, а акцията в петък пълна глупост. Протестърите викаха срещу телевизията, която подробно ги отразява.

В днешния контекст това не е особено умно. Всъщност протестите срещу Кошлуков са, защото БНТ спря да кани Сашо Кьосев, Тони Николов, Гого Лозанов, Калин Янакиев и Дионисий сутрин, обед и вечер по всички възможни теми, с изключение на прогнозата за времето.

От 2010-а година телевизията беше окупирана само от умнокрасиви привърженици на "Да, България" и ДСБ, което си беше сериозно нарушение на плурализма. Нещо още по-лошо - Вяра Анкова бе преизбрана за втори мандат от Пеевски и Гого Лозанов, който бе председател на СЕМ много добре знаеше това. После Пеевски си я прибра в Нова тв. През цялото това време умните и красивите не слизаха от екран.

Днес да ми говорят за Пеевски е голямо нахалство. Няма да им стане нищо, ако не са в ефира на националната телевизия известно време. Не боли, даже е полезно. Казвам го от личен опит на човек, който от 20 години няма достъп до големите телевизии като водещ, каквато ми е професията.

 

****

Коментар към:

glasove.com

 

СЕМ: БНТ и "Хоризонт" спазват плурализма

 

БНТ и "Хоризонт" спазват плурализма в новините и актуалните си предавания, показа мониторингът на Съвета за електронни медии. Според резултатите от едноседмичното наблюдение (10-17 юли) в обществените медии има плурализъм на гледните точки във всичките им новинарски и публицистични предавания, каквото е изискването в Закона за радиото и телевизията.

Според мониторинга темата за гражданските протести е водеща и централна за периода. БНР и БНТ излъчват и извънредни директни предавания и включвания. Същевременно двете медии предоставят официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, като едновременно отразяват и обществените настроения, свързани с антиправителствените протести и с исканията за смяна на главния прокурор и цялата политическа система.

 

В пет дни от периода (10, 11, 15, 16 и 17 юли 2020 г.) темата за гражданските протести в новините на БНТ доминира и надвишава като обем останалите вътрешни и международни теми в общия обем телевизионно съдържание. Отчетени са и "голям обем директни предавания, в които се изразяват възгледите на изпълнителната власт и съответните партийни субекти ГЕРБ и ОП, както и обем съдържание, представящо официалните обръщения, изявления и призиви сред протестиращите граждани на държавния глава", пише в доклада.

 

Според наблюдението "представянето на парламентарните политически сили е неравномерно в различните дни на седмицата, а за три дни от периода от извънпарламентарните партии само два партийни субекта ("Да, България"/ Обединение"Демократична България" и "Достойнството на един народ"/ДЕН) са отразени и се открояват с активност".

 

Заради методиката на наблюдение мониторингът на СЕМ обхваща още Би Ти Ви, Нова тв и Дарик радио. Според него и обществените, и търговските медии разпространяват значителни обеми извънредни предавания и включвания, директно излъчват изявления и обръщения на представителите на държавната власт.

 

Наблюдението отчита още, че чрез отговорното отразяване на гражданските протести се засилва ролята на електронните медии като медиатори в полза на разумния политически диалог и гражданско разбирателство.

 

СЕМ прие с 3 гласа "за" (Бетина Жотева, Розита Еленова и Галина Георгиева) доклада на 10-ината експерти към съвета, направили мониторинга. "Против" гласуваха София Владимирова и Ивелина Димитрова.

 

За втори път през тази година СЕМ наблюдава дали "Хоризонт" и БНТ1 спазват плурализма. Първият мониторинг бе през януари 2020 г., направен по искане на специалната комисия към Народното събрание заради проблемите в "Хоризонт".

 

Преди дни група журналисти, уволнени от Емил Кошлуков, поискаха с писмо до СЕМ и Народното събрание мониторинг не само за плурализма, но и за обективността на БНТ. Междувременно обаче в СЕМ се бяха самосезирали и започнали наблюдение върху предаванията на обществените медии.

СЕМ прави мониторинг и за периода от 18 до 24 юли.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.